Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fotbollsspelaren Nilla Fischer. Arkivbild.

Fischer-staty vandaliserad: "Respektlöst"

En staty som föreställer fotbollsspelaren Nilla Fischer har vandaliserats. "Att en symbol vandaliseras på en offentlig plats i Sverige är oacceptabelt. Att det dessutom är en avbild av mig som kvinnlig fotbollsspelare under pågående fotbolls-VM är respektlöst", skriver mittbacken på Instagram.

Statyn, som ställts upp i Linköping i samband med fotbolls-VM, har ryckts loss från fundamentet som den stod på och delar av statyn ska ha kastats ner i Stångån, skriver Corren.

Svenska fotbollförbundet kallar händelsen oacceptabel.

- Det är ju bedrövligt. Väldigt, väldigt tråkigt att höra. Det måste jag säga, säger Andreas Jansson, kommunikationschef vid förbundet till tidningen.

Statyn är en del i ett jämställdhetsprojekt för att öka synligheten för kvinnliga spelare. Förutom Nilla Fischer har även Hedvig Lindahl, Caroline Seger och Kosovare Asllani avbildats och placerats ut på olika orter i landet.

Fischer har själv kommenterat det som hänt på Instagram:

"Jag är här för att representera Sverige i VM och kommer inte kommentera detta ytterligare nu. Jag kommer fokusera och koncentrera mig på morgondagens uppgift", skriver Fischer och fortsätter:

"Jag vill skicka all kärlek och pepp till alla älskade flickor världen över, sluta aldrig spela fotboll, sluta aldrig kämpa för jämställdhet. Det är viktigt att vi stöttar och backar varandra".

På presskonferensen inför matchen mot Thailand fick Sveriges lagkapten Caroline Seger svara frågor om det som hänt.

- Först och främst fruktansvärt tråkigt naturligtvis. Det visar väldigt mycket på att det här initiativet var helt rätt och att det här är en fråga som blir än viktigare, att det finns ett behov att lyfta det här, säger Seger.