Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Landslagskollegorna Helena Jansson, stående till vänster, Sara Hagström, i mitten, och Karolin Ohlsson hyllar Tove Alexandersson, liggande, efter hennes fjärde raka totalseger i världscupen i orientering.

Fjärde raka VC-totalsegern för Alexandersson

Tove Alexandersson blev på lördagen totalsegrare i orienteringens världscup för fjärde året i rad. Det efter att hon vunnit det avslutande medeldistansloppet i schweiziska Grindelwald.

Alexandersson var en minut och 15 sekunder före hemmalöparen Elena Roos som överraskande vann fredagens långdistans där Alexandersson bara var 14:e. Ryskan Natalia Gemperle som tog in ordentligt på Alexandersson i sammandraget i fredagens lopp och bara var 29 poäng bakom i totalställningen, blev trea, 1.49 efter Alexandersson, men behöll andraplatsen totalt.

- Jag ville bara fokusera på att göra ett bra lopp, inte fokusera på totalen och de andra utan bara på mig, på kartan och terrängen, sade Alexandersson till SVT.

Ledning direkt

Redan efter 1,8 kilometer på bergsidan i Grindelwald var Alexandersson över minuten före Roos och såg tidigt Gemperle som startade två minuter före.

- Då blev jag lite skakig och defensiv för jag har gjort bort mig förut när jag kommit ikapp folk, men jag lyckades hålla ihop det i dag, sade Alexandersson som ledde loppet från start till mål.

Karolin Ohlsson gjorde ett strålande lopp och slutade fyra, 15 sekunder bakom Gemperle och femma blev Sara Hagström, ytterligare en minut bakom, hennes bästa resultat i världscupen. Det var svenskt även på sjätte plats genom Helena Bergman. Fyra svenskor på topp sex alltså.

Svensk trea

I herrtävlingen slutade Emil Svensk trea bakom den schweiziska duon Matthias Kyburz och Daniel Hubmann. Kyburz vann världscupen före norrmannen Olav Lundanes och bäste svensk totalt blev Martin Regborn som slutade fyra efter en 13:e-plats på medeldistansen.