Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När Hanna Öberg missade i skyttet klev Mona Brorsson fram och tog guld i EM. Men nu blir det inga fler lopp för svenskarna i Minsk.

"Formen kommer att bli ännu bättre"

Sverige tog tre nya medaljer på skidskytte-EM. Men nu får det räcka. Sverige lämnar EM och åker hem för att toppa formen i stället.

Skidskytte-EM i Minsk har blivit en medaljfest för Sverige. Det blev ett guld, ett silver och ett brons i lördagens sprintar.

De allra flesta världsstjärnorna avstår EM för att i stället ladda för VM som avgörs i Östersund i mars. Svenskarna har valt en annan taktik och satsat på mästerskapet, vilket bland annat lett till tre guld hittills.

Men nu åker svenskarna hem. Förbundskapten Wolfgang Pichler har fått de svar han var ute efter. Nu ska det laddas inför VM på hemmaplan. Landslaget åker redan på måndag till Idre där man har ett förläger.

- Jag tror det blir väldigt bra att vara där. Vi får lite lugn i truppen och kan bara fokusera på oss själva, säger Mona Brorsson.

Fått svar

Enligt Radiosporten fanns tankarna om att inte genomföra hela mästerskapet redan innan EM och Sebastian Samuelsson ställde inte ens upp i sprinten efter att ha tagit guld i mixedstafett i torsdags.

"Har fått de tävlingar och svar jag ville ha här i Minsk, med stafetten i går som höjdpunkt, så väljer att inte slita ut kroppen för mycket med fler tävlingar i helgen. Formen är på uppåtgående", skrev Samuelsson på Instagram på fredagen.

Mona Brorsson hade gärna tävlat på söndagen, men ställer upp på Pichlers tankar.

- Jag tror att det är något som alla kan acceptera. Det är mycket finlir inför VM nu, det är en fin balansgång och Wolfgang vill inte att vi ska tävla för mycket just nu så vi går över gränsen och blir slitna, säger hon.

Brorssons andra

Svenskorna dominerade damernas sprint. Hanna Öberg var i ledningen fram till det andra och sista skyttet, men två straffrundor efter dubbla bommar där och avståndet upp till täten blev för stort.

I stället klev Mona Brorsson fram och fick ner alla vita prickar. Det var hennes andra guld på två dagar. Hon ingick i mixedlaget som tog stafettguld.

- Det var ett superrace både åkmässigt och att få skjuta fullt. Jag har kämpat en hel del för att få ner de där skotten framför allt i liggande. Jag har fått med mig de svaren som jag har velat härifrån den här veckan, säger Brorsson.

Hanna Öberg gjorde ett starkt spurtvarv och kom in på tredje plats och får ett EM-brons att lägga till guldet hon tog i distansloppet tidigare i veckan.

Det blev medalj även på herrsidan. Jesper Nelin tog silver i sprinten efter att ha satt alla sina tio skott. Norske Tarjei Bø hade en bom, men var snabbare i spåret och tog guldet med en segermarginal på 10 sekunder.

- Hela laget har fått bra svar och är i rätt riktning. Vi har absolut inte kört nån formtoppning inför de här tävlingarna. Vi kan lugna folk med att säga att vi inte har toppat formen inför det här. Formen kommer att bli ännu bättre när VM är igång, säger Mona Brorsson.