Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Filip Forsberg.

Forsberg om speciella mötet: "Blir strid"

Lagkompisar till vardags – i kväll slåss de mot varandra. VM-finalen mellan Sverige och Schweiz i kväll innehåller en hel femma med spelare från Nashville.

Forsberg, hans kedjekamrat Viktor Arvidsson och backen Mattias Ekholm är det blågula inslaget från Nashville i kvällens VM-final (start kl 20.15). Schweiz bidrar med stjärnbacken Roman Josi, lagkapten i Nashville och forwarden Kevin Fiala, som spelat i HV71 och bor i Sverige på somrarna.

- Det är två oerhört duktiga spelare och har betytt mycket för vårt lag där borta, framför allt Josi som är vår lagkapten och bäste spelare de sista åren. En oerhört duktig skridskoåkare och det är Kevin också. Skickliga som få, säger Filip Forsberg när han möter journalisterna efter den svenska matchvärmningen vid lunchtid.

Från mys till strid

Den svenske stjärnforwarden, som gjort ett mål och en assist på sina tre spelade matcher i VM, har haft en kort kontakt med en av sina motståndare på morgonen.

- Jag stötte på Josi vid frukosten i morse och vi hejade lite snabbt. Det är inte så att man slutar vara vänner just nu, men det är klart att framåt åtta i kväll så blir det strid, säger han.

Josi och Fiala kom, precis som den svenska trion, in sent i turneringen sedan Nashville åkt ut Stanley Cup-slutspelet och har lyft det schweiziska laget.

Både Finland och Kanada har slagits ut i slutspelet på vägen fram till alpnationens tredje VM-final i historien. Båda de tidigare finalerna har förlorats, 1935 mot Kanada och 2013 i Globen mot Sverige.

Filip Forsberg har inte heller vunnit någon stor titel som senior. Som junior var han med och vann det historiska svenska JVM-guldet 2012 i Kanada – Sveriges första på 31 år – men har sedan varit med och fått stryk i två JVM-finaler.

"Hur stort som helst"

I fjol tog sig Nashville till Stanley Cup-final, men fick stryk av Pittsburgh.

I år tippades laget kunna gå hela vägen, men åkte ut i kvartsfinal.

Ett VM-guld skulle vara en stor revansch:

- Det är för den här matchen vi har kommit hit. Vi pratade ihop oss innan vi åkte hit och vi ville vinna VM, få lite plåster på såren om man kan säga så. Det är klart att ett VM-guld är hur stort som helst och nu har vi förtjänat den här chansen. Det ska bli oerhört kul, säger han.

Sverige får, precis som under hela VM, ett stort publikstöd.

- Det är skitkul, redan när man kommer in på uppvärmningen är det en massa gula tröjor och när matchen börjar är det i stort sett bara gult. Det ger extra energi helt klart, säger 23-åringen som har flickvän och hela sin familj på läktarplats i kväll.