Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Viktor Arvidsson och Filip Forsberg låg bakom segern mot Lettland.

Forsberg: "Vi är här för att vinna VM"

De var sist in i VM-bygget – och såg till att Tre Kronor fortfarande har guldchansen kvar. Nashvilleduon Filip Forsberg och Viktor Arvidsson gjorde varsitt mål i rysarsegern över Lettland i kvartsfinal.

Nu väntar USA på lördag eftermiddag för Tre Kronor.

- Ett lag med många skickliga spelare, det ska bli kul, tyckte Forsberg.

TT: Hur stänger man ned Patrick Kane?

- Man försöker spela med pucken, då blir det svårt för honom, sade Forsberg om USA:s fixstjärna, som leder poängligan med 19 poäng, åtta mål och elva assist.

Forsberg gjorde sin andra VM-match och Viktor Arvidsson sin tredje.

De såg till att matchen till slut inte blev den där kvartsfinalmardrömmen – som den i OS mot Tyskland för tre månader sedan.

Drömmål på volley

Filip Forsberg sköt ett vasst 1–0-mål sedan Viktor Arvidsson skymt den lettiske målvakten Elvis Merzlikins. Ett mål som godkändes först efter att letterna utmanat med en coach's challenge för en målvaktsinterference på Arvidsson.

- Jag uppfattade inte riktigt var jag stod. Jag vill vara så nära målvakten jag kan. Jag visste inte riktigt hur reglerna var, men jag kände att jag inte störde honom någonting, sade Arvidsson.

Sedan styrde Arvidsson i början av tredje perioden in det svenska 2–1-målet med en spektakulär och snygg volley sedan Nashvillekompisen och backen Mattias Ekholm skickat en luftpastej.

- Jag försöker bara träffa den, det var skönt att se att den gick in i bortre. Jag tränar mycket att styra puckar efter träningar och sånt, det är väl lite min uppgift där borta att stå framför mål och styra.

- Jag tänkte först att jag skulle plocka ned den, men den var ganska platt i luften så jag tänkte att då får jag väl veva till den, sade han.

"Sätter oss i skiten"

Oliver Ekman Larsson sköt 3–1-målet, som blev matchvinnande, i numerärt överläge.

Däremellan hade svenskarna alla slags problem. Främst genom att dra på sig fem utvisningar, varav fyra i den andra perioden. Lettland hade bara en på hela matchen.

- Det är där vi sätter oss i skiten. Vi sätter oss och själva lite i de situationerna, sedan är det många utvisningar man kan diskutera. Vi måste bli bättre på det till semifinalen, sade Forsberg.

Svenskarna lyckades till slut, trots en vinglig färd, undvika ett kvartsfinalfiasko. Lika bra gick det inte för den andra gruppsegraren Finland som åkte ut mot Schweiz.

- Jag vet att Schweiz har ett bra lag med många toppspelare, så jag är inte så förvånad, sade Arvidsson.