Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.

Fotbollsbasen vill se ökad jämställdhet

Fifa höll kongress i Moskva. Då tog den svenska förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson tillfället i akt och slog ett slag för ökad jämställdhet i världsfotbollen.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson uppmanade Internationella fotbollsförbundet att införa ekonomisk kompensation till de klubbar som släpper spelare till dam-VM, på samma sätt som organisationen ersätter herrspelarnas arbetsgivare. Dessutom vill han se ett så kallat utbildningsbidrag vid internationella övergångar även inom damfotbollen, det vill säga att klubben som utvecklat en spelare ska få ersättning när spelaren går vidare i karriären.

- Fifa har chansen att till VM i Frankrike 2019 visa att man menar allvar genom att införa en kompensation till de klubbar som släpper spelare dit. Och om en fotbollsledare utbildar en kille eller en tjej ska inte ha någon betydelse, säger Nilsson till TT.

"Rätt riktning"

Flera spelare i det svenska damlandslaget har lyft frågan om de enorma skillnaderna i ersättningsnivåer, bland annat när det gäller prissummorna i Champions League.

Nilsson har förståelse för kritiken.

- Absolut. Det finns naturligtvis skillnader inom respektive världsdel och inom respektive nationsförbund där var och en behöver titta sig i spegeln och fundera på hur man behandlar killar och tjejer. Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) har höjt prissumman till Champions League (för damer) med 100 procent till kommande säsong. Jag tycker att utvecklingen i Europa går i rätt riktning. Kan vi få en motsvarande utveckling i världsfotbollen, och att den går lite fortare, är det av godo.

Många nickar

Enligt Nilsson fick utspelet på Fifa-kongressen avsedd effekt.

- Jag uppfattar att vi fick många nickanden och klappar på ryggen. Jag är övertygad om att Fifa lyssnar. Nu får vi se vilket resultat det blir. Vi kommer att följa upp det, var så säkra, säger han.