Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peder Fredricson och hästen All In vann EM-guld i år. Arkivbild.

Fotbollslandslaget utmanar Fredricson

Inte sedan Gunde Svan har en herridrottare fått Jerringpriset två gånger. Nu kan Peder Fredricson ändra på det. Men han utmanas bland annat av Sarah Sjöström, Anna Nordqvist och ett par folkkära landslag.

Trots att det inte blev guld i OS i Rio de Janeiro belönades Peder Fredricson med Radiosportens Jerringpris 2016.

I år är Fredricson en av de 14 nominerade och efter sommarens EM-guld i Göteborg måste den folkkäre hoppryttaren rimligtvis ses som en av favoriterna. Konkurrensen är dock tuff. Där finns till exempel trefaldiga simningsvärldsmästaren Sarah Sjöström, golfmajorvinnaren Anna Nordqvist och såväl Tre Kronor för VM-guldet som herrfotbollslandslaget för VM-avancemang. Boxningsvärldsmästaren Badou Jack och orienteringsstjärnan Tove Alexandersson utmanar också Fredricson.

"Det är en härlig bredd bland årets kandidater, som verkligen visar vilket framgångsrikt idrottsår 2017 varit för Sverige", säger Radiosportens chef Markus Boger i ett pressmeddelande.

Inte sedan 80-talet – Ingemar Stenmark och Gunde Svan – har en idrottsman fått Jerringpriset två gånger. Sedan dess har fem idrottskvinnor blivit Jerringprisade minst två gånger: Pernilla Wiberg, Annika Sörenstam, Ludmila Engquist, Magdalena Forsberg och Sarah Sjöström.

Folket röstar som vanligt fram vinnaren och priset delas ut på Idrottsgalan i Globen den 15 januari.