Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ebba Andersson tränade på hög höjd i Seiser Alm inför VM i Seefeld. Arkivbild.

Från Sollefteå till Seefeld: "Otroligt"

Sollefteå har blivit synonymt med Sveriges längdskidframtid. Ebba Andersson, 21, och Frida Karlsson, 19, är stortalangerna som redan nu konkurrerar med superstjärnan Charlotte Kalla, 31.

Hon säger att hon inte reflekterar över det dagligen. Men efter en vinter där hon etablerat sig i världstoppen är det inte konstigt att Ebba Andersson stannar upp i tanken.

- Om jag själv tänker tillbaka på vad jag gjorde för ett antal år sedan... Då satt jag hemma i tv-soffan och tittade på Charlotte när hon vann medaljer på en massa olika mästerskap. Nu är jag här med henne i ett sånt stort mästerskap. Ska man tänka så är det smått otroligt den resa man gjort, säger hon.

"Jättekul"

Knappt 19 500 människor bor i Sollefteå. På kommunens riksidrottsgymnasium för längdskidor utvecklades ett par av dem till två av världens största medaljlöften.

Vid skid-VM i Seefeld gör Ebba Andersson sitt tredje stora mästerskap efter VM i Lahtis för två år sedan och OS i Pyeongchang i fjol. Frida Karlsson är VM-debutant efter en succéartad inledning på 2019 med dubbla JVM-guld.

- Jag och Frida har känt varandra väldigt länge i och med att vi är från samma stad och tävlar för samma klubb. Vi känner varandra väl. jag tycker det är jättekul att vi är två tjejer från Sollefteå som är med i VM-truppen, säger Andersson.

TT: Är ni bästa vänner?

- Vi kanske inte har umgåtts så jättemycket privat, i och med hon är två år yngre. Så klart har vi umgåtts mycket när vi varit ute med klubben, och gått två år på skidgymnasium tillsammans. Vi har följt varandra på nära håll.

Hemmastöd

Frida Karlsson ler och håller med.

- Vår relation är väldigt fin tycker jag. Hon är en jättebra kompis till mig. Vi har tränat en del tillsammans, det har varit lite svårt att matcha eftersom vi varit iväg på olika saker, säger hon och hyllas av sin kamrat.

- Jag är inte förvånad över att Frida redan nu är på den här nivån. Tänker man till det arbete hon lägger ned och hur hon är som person har hon verkligen egenskaper som tagit henne till där hon är i dag, säger Ebba Andersson.

På lördag gör Andersson och Karlsson entré vid världsmästerskapet i de soldränkta österrikiska Alperna. Tillsammans med Charlotte Kalla är de uttagna att köra 15 kilometer skiathlon. Andersson kommer ha familj på läktarplats, medan Karlssons föräldrar är kvar i Sverige.

- Jag vet att mamma alltid finns där, och även pappa. Jag har tryggheten i alla ledare här och känner väldigt stor stöttning av hela laget, säger Frida Karlsson.

Andersson, som tagit ett OS-silver och ett VM-silver i stafett men saknar en individuell mästerskapsmedalj, ser fram emot distansen hon överraskande blev OS-fyra på förra året.

Haft liknande utveckling

- Jag är medveten om att jag absolut har goda medaljchanser. Men då vill jag betona hur mycket det är som ska till för att man ska uppnå det. För mig handlar det om att jag ska känna att jag gjort en bra prestation.

Per Nilsson har varit tränare för både Andersson och Karlsson på skidgymnasiet i Sollefteå. Han såg direkt att de hade något extra och berättar för Länstidningen i Östersund att duon haft en liknande utveckling.

- Båda har varit i topp i sin ålder redan som yngre junior och uppåt och tagit steg för steg hela tiden. Och de har varit bra internationellt hela tiden. Och båda har hållit på med många idrotter som är mycket bra. Frida körde nåt år längre med fotbollen, säger Nilsson.