Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Final i CHL väntar Ryan Lasch och hans Frölunda. Arkivbild.

Frölunda klart för ny CHL-final

Fjärde nådda finalen av fem möjliga. Ingen klubb har varit lika framgångsrik i Champions Hockey League som Frölunda. Nu väntar antingen München eller Salzburg i årets final efter totalt 9–4 mot Plzen.

Frölunda lade beslag på pokalen både 2016 och 2017 och får chansen till en trippel om några veckor.

Rönnberg:

- Jag är fantastiskt nöjd, det är nästan en perfekt genomförd bortamatch. Vi får i väg deras skickligaste spelare från pucken. Jag är nöjd med att vi kan spela med sånt fokus, offensivt och defensivt, säger han till SVT.

Frölunda hade 6–3 från det första mötet inför semifinalreturen mot hemmastarka HC Plzen i Pilsen i västra Tjeckien – och tog direkt några snabba skär mot finalen.

Lasch visade vägen

Poängkungen Ryan Lasch tog "köksvägen" runt kassen och rakade in Frölundas ledningsmål redan efter 3.12 minuter. 1–0 och totalt 7–3 och en redan knepig uppförsbacke blev ännu brantare för den tjeckiska klubben.

För Lasch var det hans 21:a poäng i CHL den här säsongen – och med det är han vassast i turneringen. Ändå är han inte nominerad till en av turneringens mest värdefulla spelare.

Kedjekompisen Patrik Carlsson assisterade till målet.

- Vi klämmer dem i mittzonen och (Jacob) Moverare tar pucken framåt och vi ställer om snabbt. Ryan gör en fantastisk prestation som tar den runt kassen och lägger in den, säger Carlsson till SVT.

Plzen bombarderade Johan Gustafsson med farliga avslut i jakten på kvitteringen men han och Frölundakollektivet stod pall för det stundtals intensiva trycket i mittenperioden. Samtidigt hade Frölunda några fina möjligheter att avgöra matchen.

"Två riktigt bra matcher"

I skarven mellan andra och tredje perioden fick Frölunda chansen att spela i numerärt överläge i fyra minuter. Där sattes stöten in. Simon Hjalmarsson skickade in 2–0 (1.59) varpå Joel Mustonen, när Pilzen blivit fulltaligt, ökade till 3–0 bara 42 sekunder senare.

Denis Kindl reducerade med nio minuter kvar men i det läget var Plzen piskat att göra fem mål till för att ta matchen till förlängning.

Gustafsson såg till att det inte blev några fler.

- Vi gör två riktigt bra matcher. Vi möter ett bra lag med individuellt skickliga spelare. Som lag har vi kommit ihop och spelar riktigt bra tillsammans. Vi får fortsätta på det spåret. Jäkligt skönt att vi gick till final, säger han till SVT.

På onsdagskvällen gör Salzburg och München upp om den andra finalplatsen. Det första mötet slutade mållöst.

- Jag har ingen koll på dem. Något av dem blir det, säger Johan Gustafsson.

Finalen spelas i Göteborg den 5 februari.