Framtiden redan här för unga Sverige

Det har snackats om att Sverige har ett handbollslandslag för framtiden. I EM är Blågult på god väg att spräcka tidsplanen.

ANNONS
|

Att Sverige är ett förhållandevis ungt och orutinerat lag blir väldigt tydligt inför mötet med världsmästarna Frankrike i Zagreb.

Franska stjärnkvartetten Nikola Karabatic, Luc Abalo, Michael Guigou och Cedric Sorhaindo har tillsammans spelat nästan 1000 landskamper – fler än Sveriges hela 16-mannatrupp.

Men den blågula chocksegern mot Kroatien i Split visade samtidigt att erfarenhet inte är allt. Philip Henningsson illustrerar det kanske bättre än någon annan. I sin blott nionde landskamp gick 22-åringen in och storspelade, framför allt i försvarsspelet.

- Det kanske man inte trodde för några år sedan, när man satt hemma och kollade på mästerskap och spelade ungdomshandboll, säger skåningen.

ANNONS

"Som bäst 2020"

Hans resa har gått i rekordfart. Samtidigt som landslaget var med i förra EM-slutspelet för två år sedan spelade Henningsson med IFK Ystad i allsvenskan och åkte till Märsta för att möta Skånela IF inför 342 åskådare i Vikingahallen.

- Haha, det är lite skillnad. Det har gått snabbt och jag har inte hunnit tänka efter så mycket. Det har bara kommit nya saker hela tiden, med klubbyte (till IFK Kristianstad sommaren 2016), spel i Champions League, sedan "ligalandslaget" och nu det riktiga landslaget, säger han.

I Sverige finns också lite mer rutinerade ungtuppar, som 21-åriga Lukas Nilsson och 22-åringarna Simon Jeppsson och Jerry Tollbring. Ytterligare sex 90-talister – som nyckelspelarna Albin Lagergren och Jim Gottfridsson – finns dessutom i truppen.

- Många säger att vi ska vara som bäst i hemma-EM och OS 2020 och det tror väl kanske vi också, säger Jerry Tollbring.

ANNONS

Utvecklingspotential

Förbundskapten Kristján Andrésson har ett kontrakt som sträcker sig över OS och ser även han stor utvecklingspotential i ett redan starkt landslag.

- I mina ögon brukar handbollsspelare vara bäst någonstans mellan 28 och 32 år. Det är några spelare som har en bit upp dit, som redan är långt fram i utvecklingen. Svensk handboll har goda förutsättningar att blanda sig i världstoppen, säger han.

- Att toppen finns där i varje spelare, det vet jag. Jämnheten är den stora utmaningen för att vi ska bli ett världslag och det kommer mycket med erfarenhet.

Med fyra poäng med sig till mellanrundan i EM har Sverige skaffat sig ett utmärkt läge för att kunna slåss om medaljer redan nu. Mot Frankrike på lördag kväll visar det sig om Sverige kan upprepa toppinsatsen mot Kroatien – vilket lär krävas för att kunna rubba de franska favoriterna.

ANNONS

Henningsson:

- Fransmännen har varit med länge och vunnit mycket. Jag tror att jag alltid tippar Frankrike som vinnare i mästerskap. Men man får inte ha för mycket respekt heller, det är bara att gå in och köra.

Zagreb, TT:s utsände

Fakta: Den svenska EM-truppen

Sveriges har en medelålder på 25,94 år i EM-truppen. De svenska spelarna:

31 år: Andreas Palicka.

30 år: Johan Jakobsson.

29 år: Niclas Ekberg.

28 år: Mikael Appelgren, Jesper Nielsen, Fredric Pettersson.

27 år: Mattias Zachrisson, Linus Arnesson.

26 år: Max Darj.

25 år: Albin Lagergren, Jim Gottfridsson.

24 år: Hampus Wanne.

22 år: Simon Jeppsson, Philip Henningsson, Jerry Tollbring.

21 år: Lukas Nilsson.

ANNONS