Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peder Fredricson på Christian K såg till att Sverige är med i medaljjakten i laghoppningen.

Fredricson räddade svensk medaljjakt

Peder Fredricson gick hela dagen i den kvävande, fuktiga hettan och väntade på sin tur. Då var han som vanligt. Iskall. Tack vare den felfria ritten är Sverige kvar i fajten om lagmedaljerna i ryttar-VM.

Nedslag för Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann omvandlades till tid – och det är aldrig bra i en tidshoppning om du inte är riktigt snabb.

- Lagmässigt är det självklart "shit" att jag inte fick nolla. Nu fick vi en medelmåttig runda igen, men jag hoppas att Peder kan slipa till det. Då ser det okej ut, sade von Eckermann efter rundan på Mary Lou.

Fredricson, med startnummer 102, gjorde inte lagkamraten besviken. Han levererade på nytt i rollen som sista ryttare.

Hyllade hästen

Efteråt hyllade han – som vanligt – hästen, mästerskapsdebutanten Christian K.

- Jag är väldigt, väldigt nöjd med min häst. Jag fick utmana honom lite grann därinne. Jag vände upp snett på några hinder för jag vet att han inte är den allra snabbaste. Han kämpade verkligen för mig, han var med på noterna och all heder till honom, säger Fredricson.

Han klockades 80,66 sekunder, en klart gångbar tid.

- Han är inte en naturligt snabb häst. Jag hade som mål att komma topp 15 och ser ut att hamna ungefär där.

Han stannade på 18:e, 2,16 fel bakom ledande Steve Guerdat, Schweiz.

Världsfyran Henrik von Eckermann satte full fart på Mary Lou som svensk tredjeryttare. Det bar länge, men brast när ekipaget kom in mot de sista hindren.

Betala priset

- Jag fick betala priset för mina fem galoppsprång in i den kombinationen. Jag blev flack in, hade lite tur som inte rev ned bommen, men fick nedslaget efteråt i stället. Det var inte bra ridet men det blir inte alltid som man tänkt sig, säger von Eckermann.

Utan rivning hade han fått tiden 78,73. Med nedslaget blev det 82,73, 29:e plats och 3,20 fel.

- Trots nedslaget är jag fortfarande med. Jag kommer förhoppningsvis inte vara mer än ett nedslag bakom ledaren, säger han.

Malin Baryard Johnsson, 58:a och 5,33 fel, tog på sig nedslaget med Indiana.

- Det är lite dåligt planerat av mig. Jag vet att de sex stegen är korta och borde ha tagit ett till på muren för att kunna lösa den linjen.

Indiana gav Baryard Johnsson, som gör sitt femte VM, fjärilar i magen på väg in till banan.

- Jag hade en väldigt jobbig inridning och var orolig när jag kom in men hon började helt fantastiskt. Känslan är magisk men det var en liten miss. Nu måste vi in och rida felfria rundor. Vi har redan ett nedslag, men förhoppningsvis är det också det enda.

Stark VM-debut

Fredrik Jönsson var först ut – och imponerade i VM-debuten med att "nolla" med Cold Play. Det såg hur stabilt ut som helst.

- Han kändes bra på framhoppningen och då känner man sig lugnare när allt är som det ska. Jag tycker banan passade mig bra för att vara en tidshoppning, som inte är min bästa grej. Jag var lagom nervös.

- Han är en bra tävlingshäst och tänder till själv när han kommer in, säger Jönsson som slutade 31:a och på 3,23 fel.

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona ändrar startordningen till laghoppningens första omgång på torsdagskvällen. Henrik von Eckermann inleder och följs av Malin Baryard Johnsson, Fredrik Jönsson och Peder Fredricson.