Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peder Fredricson på All In tog EM-guld till publikens jubel på Ullevi. Segern säkrades med minsta möjliga marginal i finalens andra runda.

Fredricson tog guld i sitt hemma-EM

Peder Fredricson vann hoppningens EM-final med minsta möjliga marginal. Han gick ut sist i finalens andra runda, och hade råd med en rivning och ett tidsfel. Precis det fick Fredricson också – men det räckte alltså till guld.

Publiken jublade högt när Peder Fredricson red in på Ullevi för sin sista EM-runda, finaldagens andra med de tolv bästa ryttarna som deltagare.

Alla visste att den svenska storstjärnan skulle ta EM-guldet om han och hästen All In klarade sig med, som mest, en rivning och ett tidsfel. Marginalen ner till holländaren Harrie Smolders var 5,52 fel.

Spänningen gick nästan att ta på. Ett sus av oro gick över läktarna när All In rev ett hinder. Men Fredricson, som ofta framstår som lugnet själv, red vidare inom den guldmarginal han hade. Trots en rivning och ett tidsfel i allra sista rundan blev det guld i hemma-EM.

- Jag visste att det skulle vara mycket press på mig. Jag var väl förberedd. Jag ville göra det här till min tävling, säger Peder Fredricson till SVT efter guldritten.

Han berömmer också sin guldkamrat.

- Att få ha en häst som All In är helt fantastiskt!

Felfri första runda

EM-finalen började på samma finfina sätt som Peder Fredricson och All In skämt bort oss med. Medan publiken på Ullevi höll andan klarade ekipaget på nytt samtliga hinder.

Två lätta touchar, annars var det en ny uppvisning. Peder Fredricson hade en smula tur där, men tur är oftast något man förtjänar.

Samtidigt rev flera av de värsta konkurrenterna bort sig redan i finalens första runda. Martin Fuchs, schweizaren som låg tvåa inför finalen, fick åtta fel.

Den ende som var inom en rivnings avstånd från Fredricson inför andra omgången var irländaren Cian O'Connor, som efter en nolla stod kvar på 2,25 fel. Men han fick en rivning och blev trea.

Två tidiga ryttare, tysken Marcus Ehning och belgiern Peter Devos, red felfritt i finalens andra runda. Men det var lite för långt efter täten före sitt sista framträdande.

Koncentration

Jens Fredricson, också elitryttare och med ett lag-EM-brons från 2013 i prisskåpet, berättar om brodern Peders förberedelser i pausen mellan rundorna:

- Hästen går och dricker vatten och äter lite grann. Inget hö. Peder sätter sig och koncentrerar sig bara.

- Det är fjärde dagens hoppning. Hästarna är inte som första dagen. Det krävs helt andra ”skills” från ryttaren. Du måste rida med extrem precision. Du måste motivera hästen så att den använder sin energi, beskiver Jens Fredricson den fjärde dagens hoppning.

25 ekipage var med i EM-finalens första omgång. De tolv bästa gick vidare till andra rundan. Henrik von Eckermann på Mary Lou fick nio fel och slutade på 21:a plats.