Freskgårds häst förd till klinik med svår skada

Anna Freskgårds VM-debut slutade i tårar och förtvivlan. Direkt efter målgången i terrängritten fördes hennes häst Box Qutie i ambulans till veterinärklinik. I värsta fall rör det sig om en karriärhotande skada.

ANNONS
|

Freskgård hade klarat den 5700 meter långa terrängbanan med få misstag när hon kom in för målgång på VM-arenan i Mill Spring.

Då snubblade Box Quite till och haltade svårt.

Hästskötare var snabbt fram och lade ett stödbandage runt höger framben. Funktionärer reste höga skärmar runt hästen och en hästambulans kördes fram. Samtidigt lämnade Anna Freskgård gråtande området och fick tröst av vänner och anhöriga.

- Det man gjorde var att sätta på en stödskena och ta hästen till kliniken där man får titta närmare på den, säger lagkamraten Niklas Lindbäck.

ANNONS

Gaffelbandsskada

Veterinären Lisa Lidbeck var snabbt framme hos det tolvåriga stoet.

- Det såg väldigt dramatiskt ut när hon kom i mål och jag måste säga att jag blev jätterädd när hon trampade igenom rätt rejält på benet. Det kan låta hemskt, men den gaffelbandsskada man misstänker är betydligt bättre än om hästen skulle ha brutit någonting.

- Det som känns bra är att hon får allra bästa vård på en klinik i Tryon bara åtta minuter härifrån. Där kommer vidare undersökningar att göras, ultraljud och röntgen, för att se att det inte är något mer, säger Lidbeck.

TT: Vilken är din professionella bedömning?

- Min erfarenhet är att mjukdelsskador av den här typen burkar rätta till sig med tiden.

ANNONS

Kan ta ett år att läka

TT: Vad pratar vi om för tid?

- Ett halvår till ett år. Man kan jämföra med Kajsa Bergqvist som smällde sin hälsena och kunde hoppa höjd ett år senare. Det gör fruktansvärt ont när det händer, tar lång tid att läka. Ibland kommer man tillbaka, ibland inte. Fälttävlan är en ganska extrem sport, men det är mycket möjligt att hon kan utöva dressyr och hoppning och till och med fälttävlan.

- Men vi får se, vi vet för lite än, säger Lisa Lidbeck.

Först strök Sara Algotsson Ostholt Wega på grund av dåliga blodvärden, sedan kom Box Quties svåra skada. Med bara tre svenska ryttare kvar i tävlingen blir det tufft att knipa en plats bland de sex bästa och redan i Mill Spring kvala in till OS i Tokyo.

En ny kvalchans till OS kommer annars under EM nästa år och dessutom står en OS-plats på spel i Nations Cup.

ANNONS

Fälttävlan avslutas med banhoppningen på måndag.

Svennerstål stark

Ludwig Svennerstål och Stinger fick till en stark terrängritt, är 24:a totalt på 35,3 straffpoäng och var bästa svenska ekipage. Louise Svensson Jähde på Waikiki är 32:a på 39,6 straffpoäng samt Niklas Lindbäck och hans Focus Filiocus 35:a med 40,6.

Tyskan Ingrid Klimke leder individuellt på 23,3 före brittiskan Rosalind Canter på 24,6 och irländskan Sarah Ennis på 26,3.

I lagtävlingen ligger Sverige på sjunde plats med 115,5 straffpoäng. Storbritannien leder före Irland och Frankrike.

TT:s utsände, Mill Spring, USA
ANNONS