Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Karlsson. Arkivbild.

Frida Karlsson kör världscupavslutningen

En förkylning stoppar den nytända längdstjärnan Frida Karlsson i Falun i helgen. Men 19-åringen finns med i truppen till Quebec nästa vecka, när världscupen avslutas med en minitour över tre dagar.

Alla de största svenska namnen finns med, som Ebba Andersson, Charlotte Kalla, Maja Dahlqvist och Stina Nilsson. Den senare leder sprintcupen med knapp marginal, 13 poäng före norskan Maiken Caspersen Falla inför de två avslutande helgerna.

Men på förhand är det mest intressanta svenska namnet ändå Frida Karlsson, som sensationellt tog tre medaljer på VM i Seefeld. I Kanada nästa helg gör hon sin första seniortävling efter mästerskapet, och sin första världscuptävling där alla de bästa åkarna är med.

Upplägget borde passa Karlsson, säger landslagschefen Rikard Grip. Minitouren i Quebec inleds med sprint på fredagen, följs av lördagens 10 kilometer i klassisk stil och avslutas sedan med en jaktstart i fristil på söndagen.

- Vi har ju inte sett henne i seniorsammanhang i sprint, men hon vann prologen på junior-VM, även om det var i klassisk stil. Så hon har nog absolut möjlighet att ta sig vidare och sedan blir det spännande med de två efterföljande distansloppen, säger Rikard Grip.

Andra toppåkare i distans som också kan göra starka sprintlopp är norskan Ingvild Flugstad Østberg och ryskan Natalja Neprjajeva. Däremot brukar vinterns gigant, Norges Therese Johaug, ha det kämpigare i sprintloppen.

- Det som sticker ut lite är att Therese brukar ha tufft att gå vidare (från sprintkvalen). Det ska bli intressant att se hur långt Frida kan vara med där framme och kriga. Men det är inte bara för henne att ställa dit skidorna och tro att det blir en pallplats. Hon måste vara i bra form och göra bra prestationer, säger Rikard Grip.

Rättat: I en tidigare version fanns felaktig information om när sprintloppet avgörs. Rätt dag är fredagen.