Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Elitloppet är årets höjdpunkt inom svenskt trav. Arkivbild.

Fyra platser kvar till Elitloppet

Bara en dryg vecka kvar till årets största travhändelse – Elitloppet på Solvalla. I dagarna blev den elfte och tolfte hästen klara för inbjudningsloppet när finländska Next Generation och Disco Volante fick biljetter till sprinterloppet. Det återstår därmed fyra platser att fylla.

- Next Generation gjorde ett jättebra lopp som tvåa bakom Readly Express förra helgen, han är Finlands bästa häst just nu, kommenterar sportchef Anders Malmrot.

Och säger om Disco Volante:

- Han har gjort resan genom V75 fram till Elitloppet och utvecklats mycket i år.

Det är alltid ett stort pussel att lägga inför Elitloppet. Arrangörsbanan Solvalla vill ha med hästar från så många länder som möjligt. Sverige, Frankrike, Italien och USA har dominerat sprinterloppet som kördes första gången 1952. Men i år ser det inte ut att bli någon häst från vare sig Italien eller USA.

Flygproblem

- Vi har haft två hästar på gång från Italien men de har drabbats av diverse hälsoproblem. Tränaren till Atlanta, som vann Hambletonian i fjol, visade intresse efter hennes seger förra helgen men det går inte att få ihop det med direktflyg, säger Anders Malmrot.

Hästarna från Frankrike kommer dock att erbjudas flygtransport till Sverige. Man fyller ett plan med tolv hästar, bland andra Aubrion du Gers som kommer till Stockholm med 15 raka segrar. Tränare är Europas bäste, fransmannen Jean-Michel Bazire, men han vägrar att tävla i Sverige och skickar därför med belgiske kusken Jos Verbeeck i stället.

Biljett i potten

På lördag körs Prins Daniels lopp i Gävle och vinnaren får en biljett till loppet. Sista hästen brukar inte komma förrän under söndagen veckan före loppet.

- Tyvärr tackade Ulf Stenströmer nej med Handsome Brad, men vi har tänkbara hästar som Cyber Lane, Day Or Night In och Pastore Bob från Johan Untersteiner och kanske Baron Gift, vi får se, säger Malmrot.

De 16 hästarna (åtta i varje heat) ska vara klara på söndag förmiddag. Den viktiga spårlottningen sker på kvällen.