Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fyra som tog guld i OS i Pyeongchang för ett år sedan (Stina Nilsson, Charlotte Kalla, Frida Hansdotter och André Myhrer). Förhoppningen är att det ska bli ett stort svenskt guldregn i de kommande världsmästerskapen på snö.

Fyra tunga mästerskap – här är svenska hoppen

Är det Sandra Näslund, Frida Hansdotter, Ebba Andersson och Hanna Öberg som ska göra det – ordna svenska medaljer i fyra världsmästerskap på snö? På fredag startar mästerskapsmånaderna och först ut är VM i freestyle, freeskiing och snowboard.

Freestyle, freeskiing och snowboard

Grenar: Puckelpist, hopp, skicross, slopestyle och big air i freeskiing och i snowboard, snowboardcross och parallellsnowboard.

Plats: Park City och Solitude i Utah, USA.

Datum: 1–10 februari.

Svensk medaljfavorit: Sandra Näslund i skicross, 22 år

Meriter: Regerande världsmästare från Sierra Nevada 2017. Har tio segrar i världscupen. Vann skicross- och freestylevärldscupen i fjol. Denna säsong har det blivit en seger och två andraplatser.

Omdöme: Var helt överlägsen förra säsongen, men missade medalj i OS (fyra). Inledde den nuvarande säsongen med en seger och två andraplatser men har sviktat på slutet med resultaten 17-7-6 i de senaste världscuptävlingarna.

Andra svenska medaljhopp: Victor Öhling Norberg, regerande världsmästare i skicross. Henrik Harlaut, freeskiingåkare i slopestyle och big air med sex guld i X-games.

Alpint

Grenar: Störtlopp, super-G, storslalom, slalom, kombination och lagtävling.

Plats: Åre.

Datum: 5–17 februari.

Svensk medaljfavorit: Frida Hansdotter, 33 år

Meriter: Regerande olympisk mästare i slalom. Har en andraplats och två tredjeplatser i slalom i VM, samt en tredjeplats i lagtävlingen. Fyra världscupsegrar i slalom, 31 andra- och tredjeplatser.

Omdöme: Har två pallplatser i vinter och i de senaste tävlingarna har hon varit fyra och femma i slalom och tia i storslalom. Är stabil på platser runt prispallen, men får svårt att rå på amerikanska giganten Mikaela Shiffrin. Tillhör stommen i Sveriges lag som jagar medalj.

Andra svenska medaljhopp: André Myhrer, regerande olympisk mästare i slalom samt det svenska laget.

Skidor

Grenar/distanser: Sprint, distanslopp och stafett i klassisk och fri stil. Även backhoppning och nordisk kombination.

Plats: Seefeld, Österrike.

Datum: 19 februari–3 mars.

Svensk medaljfavorit: Ebba Andersson, 21 år.

Meriter: Var med i VM första gången 2017 och fick ett silver i stafett. Sju andra- och tredjeplatser i världscupen 2018-2019.

Omdöme: Säsongens stora överraskning, tio gånger sämst sexa i distanslopp. De sju pallplatserna har kommit på 10 km och i stafett.

Andra svenska medaljhopp: Charlotte Kalla, som tagit två VM-guld och tre OS-guld och ytterligare 15 mästerskapsmedaljer. Stina Nilsson var på förhand det största guldhoppet, men missar sannolikt VM på grund av en lårskada.

Skidskytte

Grenar/distanser: sprint, jaktstart, distans, masstart, stafett, mixstafett.

Plats: Östersund.

Datum: 7–17 mars

Svensk medaljfavorit: Hanna Öberg, 23 år.

Meriter: Vann distansloppet i OS 2018 och tog silver i stafett. Främsta VM-meriter är sjätteplatser i stafett och mixstafett 2017.

Omdöme: Har följt upp skrällguldet i OS med sina första pallplatser i världscupen i vinter, en andraplats och tre tredjeplatser

Andra svenska medaljhopp: Sebastian Samuelsson som tog OS-silver i jaktstart 2018 och var med i stafettlaget som tog OS-guld, stafettlagen som skrällde med guld och silver i OS 2018.