Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Torbjörn Nilsson är imponerad av Östersunds insats i Europa League, men tycker att laget ännu inte är i närheten av att jämföras med IFK Göteborgs Europasuccéer på 80-talet. Arkivbild.

"Gäller att de går vidare från gruppen"

Torbjörn Nilsson är imponerad av Östersunds framgång i Europa. Men han anser att det krävs mer för att klubben ska jämföras med IFK Göteborgs succéer på 1980-talet.

Kan Östersunds resultat jämföras med IFK Göteborgs framgångar på 1980-talet?

Frågan gör att Torbjörn Nilsson – som var en firad stjärna i Blåvitt på 1970- och 80-talet – snabbt hittar in på ett spår där han beskriver hur tiden suddar ut framgångar om spel i Europa inte resulterar i troféer.

- Om det stupar i gruppspelet eller tidigare så glöms det av väldigt fort, säger han.

- Vi (IFK Göteborg) vann ju Uefacupen två gånger. Sedan kom vi till semifinal i Europacupen en gång och till kvartsfinal en gång, men det är ingen som kommer ihåg det. I Cupvinnarcupen kom vi till kvartsfinal och åkte ut mot Arsenal, men det är ingen som kommer ihåg det heller.

"Inte vara petig"

Den numera 63-årige assisterande tränaren i IFK Göteborg hinner blanda in liknelser med Anders Gärderuds OS-guld 1976 i Montreal och Islands EM-saga i Frankrike förra sommaren innan han till slut landar i ett rakt svar.

Nej, Östersund är i dagsläget inte i närheten av IFK Göteborg.

- Nu vill jag inte vara petig men man sade att Uefacupen var svårare att vinna än Europacupen på den tiden. Det var tvåan, trean och fyra från de bästa ligorna som spelade där. I dag är det Champions League som har de bästa lagen, så det är ofta lag fem och neråt som spelar i Europa League, säger han.

- Men jag vill inte på något sätt förta det här av Östersund. Jag tycker att de har gjort det här bra och jag hoppas att de kommer lyckas.

TT: Vad krävs för att Östersund ska bli ihågkomna?

- Jag såg senaste matchen mot Bilbao, och då var de fantastiskt bra. Om någon hade sagt till mig för fem år sedan att Östersund kommer att spela i Europa League och möta Bilbao, vinna svenska cupen... Då hade jag sagt: "Är du inte klok, eller?" Det är lite Åshöjden över det här, säger han.

- Men det gäller att de går vidare från gruppen, det är jätteviktigt för att de ska bli ihågkomna.

"Alla möjligheter"

TT: Hur långt kan spelet bära Östersund?

- Jag ser att de har alla möjligheter, så som de manövrerade ut Bilbao hemma var häpnadsväckande. Nu möter de Bilbao borta och de tar säkert en poäng där, även om det är naturgräs och något att bita i för Östersund. Men löser de det så tar jag av mig hatten...

TT: Hur långt kan Östersund gå i Europa League?

- Jag tror att de kommer bli etta eller två i gruppen, sedan kommer de säkert lösa några till omgångar. De är nog en obehaglig överraskning för många klubbar.

TT: Kvartsfinal?

- Det förvånar mig inte om de kommer dit.