Gammal skada ger OS-hopp nya problem

En sju år gammal skada ger Niklas Edin nya problem. Oron finns där hos guldhoppet.

ANNONS
|

Efter helgens seger i mastersturneringen i Skottland börjar nu OS-uppladdningarna på allvar för Niklas Edin och hans lag.

På torsdagen inleds Continental cup i Kanada och Ontario. En grandslam-tävling efter det. Och sedan är det OS i Pyeongchang.

Formen har Niklas Edin dock en bit kvar till.

- Formtoppsmässigt ligger jag just nu väldigt dåligt i fas, säger han till TT.

Grunden till det går att finna i EM i höstas.

ANNONS

Det blev ett guld för lag Edin, men samtidigt blev det också ett mindre önskat återseende med ett knäproblem som den svenske skippern haft ända sedan han började med sporten vid 14 års ålder. En knäsena som ibland hoppar ur sitt fäste.

- Det är en konstig typ av skada. Det är inget som gör ont. När det händer måste jag binda hårt under knäet och då går det inte riktigt att spela.

"Något medfött"

Just på EM hände det – igen.

- Det var sju år sedan jag kände det senast. Det hände egentligen bara en gång under EM och jag upptäckte det snabbt. Jag visste redan innan det skedde att det skulle hända. Jag hann avbryta utförandet och snabbt få tillbaka senan, säger Edin och fortsätter:

- Om det händer igen före eller under OS blir det väldigt svårt att kunna spela normalt.

ANNONS

TT: Finns det något du kan göra åt det?

- Ingenting. Det är något medfött och ingen operation kan göra något åt det. Det är bara att försöka undvika att det händer.

Att EM-guldvinnarna redan på förhand planerat ett längre decemberuppehåll än vanligt blev tur i oturen. I stället för att fortsätta belasta det osäkra knäet har Niklas Edin fått vila.

- Det är det längsta uppehållet jag haft sedan jag var 17. Att vi råkade planera in det här var det bästa som kunde ha hänt sett till skadan.

Osäkerheten med knäsenan har trots vilan påverkat både fysiskt och mentalt.

- Jag har kört mycket mindre fys under viloperioden än vad jag tänkt. Om jag inte hade fått skadan hade jag kört hårt. Nu har det i stället handlat om att mentalt komma ifrån knäskadan.

ANNONS

Tioårsjubilar

Efter uppehållet ska nu både den fysiska och spelmässiga formen byggas upp.

Nästa anhalt på den resan är Continental Cup, där Nordamerikas bästa curlinglag ställs mot övriga världens bästa.

En tuff uppgift för övriga världen.

- USA/Kanada har varit ganska överlägsna på sistone. Vi har haft väldigt svårt att slå dem som ett lag. Vi får ju ta med ett asiatiskt lag och då kan det vara lite svårt med språket. I Nordamerika känner de varandra väldigt väl, säger Edin.

På pappret har dock "Team World" ett starkt lag, där lag Edin även får sällskap av svenska lag Hasselborg, som är ett av tre damlag som tagits ut – precis som förra året.

För Niklas Edin är årets mästerskap extra speciellt, då han blir den förste att delta i tävlingen tio år i rad.

- Jag har ju varit med och torskat många nu. I början var det jämnare och vi vann nästan vartannat år. Men senaste tiden har vi varit något lite sämre och de har haft starkare lag. Vi får försöka bryta den trenden.

ANNONS
TT

Fakta: Lag Edin

Spelare: Niklas Edin (skipper), Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren, Henrik Leek (reserv).

Klubb: Karlstads CK.

Främsta meriter: OS-brons 2014, VM-guld 2013 och 2015, VM-silver 2017, VM-brons 2011 och 2012, EM-guld 2009, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017, EM-silver 2011.

ANNONS