Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s förbundskapten Jill Ellis och anfallaren Christen Press är bara ute efter en sak i den sista gruppspelsmatchen mot Sverige: revansch.

"Glömmer aldrig smaken av ett misslyckande"

USA vill inte lägga OS-fiaskot 2016 bakom sig. I stället vill favoriten till VM-guldet minnas förlusten mot Sverige, för att se till att den aldrig mer upprepas.

Det amerikanska landslaget börjar nog lessna på alla frågor om två specifika kvartsfinaler. Dels: Hur minns ni förlusten mot Sverige i OS-kvartsfinalen 2016? Dels: Vill ni undvika att möta Frankrike redan i kvartsfinal i VM?

Den senare handlar om att USA vid seger eller oavgjort mot Sverige på torsdag vinner grupp F och då ställs mot först Spanien i en åttondelsfinal, och sedan mot hemmafavoriten Frankrike i nästa omgång.

Förflutet i damallsvenskan

- På varje presskonferens får vi liknande frågor. Men vi kan inte ta mer än en match i taget. Det är ju faktiskt en match till mellan den här matchen och kvartsfinalerna. Men, som jag har sagt hela tiden, om vi spelar på den nivån som vi kan så kan vi utmana alla lag. Men vi kan inte bestämma vilka lag vi ska möta, säger USA:s förbundskapten Jill Ellis.

Den andra frågan gäller skrällförlusten i OS 2016, den enda gången som USA har slagits ut så tidigt i ett mästerskap. Och den pratar det amerikanska laget hellre om. Förlusten sved men gav USA nyttiga lärdomar.

- Trots att det har gått tre år sedan den där matchen … man glömmer inte smaken av ett misslyckande. Och det finns saker i det där som fungerar som motivation för oss. Man spelar för att vinna och för att aldrig uppleva den där känslan igen, säger anfallaren Christen Press, med ett förflutet i Göteborg och Tyresö.

Taktiskt flexibla

Förbundskaptenen Jill Ellis fick sig också en ögonöppnare av OS-förlusten. Hon säger att dagens USA är mycket mer förberett på att möta Sverige, oavsett hur den svenska taktiken ser ut.

- Nuförtiden är alla lag mycket mer flexibla rent taktiskt. För mig visade den där matchen att jag saknade förståelse för att vi måste kunna bryta ner lag på olika sätt. Och laget som vi har nu kan spela på flera olika sätt. Och det är en utveckling som jag tror att man kan se hos många olika lag, att man anpassar sig, säger Jill Ellis.