Gottfridsson gav skönt EM-besked

Det svenska spelet bjöd på ömsom vin, ömsom vatten. Men Jim Gottfridsson visade gryende EM-form när Sverige spelade 29–29 i det första av två genrep mot Ungern.

|

Mittnian och härföraren Jim Gottfridsson är en nyckelspelare om Sverige ska lyckas i EM i Kroatien, som inleds på fredag. Han skadade foten i september, gjorde comeback i klubblaget Flensburg i december – och lördagens landskamp innebar 25-åringens återkomst i landslagsdressen.

Beskedet från Gottfridsson var att han är redo för EM.

Den relativt matchovane skåningen fick ganska mycket speltid av förbundskapten Kristján Andrésson, men hade ändå krafter kvar att varva upp när matchen stod och vägde i slutskedet. Av totalt sju mål sköt Gottfridsson fyra under de sista tio minuterna.

- Jag ville pressa honom lite och se hur mycket han orkar. Vi har ju match varannan dag i EM och det var intressant att se hur mycket han klarar av, säger Andrésson till TT.

Frågetecken för försvaret

Sverige kom till spel utan tänkte förstemålvakten Mikael Appelgren (lätt skadad) och mittsexan Jesper Nielsen (förkyld). I deras frånvaro var den blågula försvarsinsatsen tveksam med bara sex dagar till EM-premiären mot Island i Split.

I mitten av andra halvlek ledde Ungern – där svenske handbollslegendaren Ljubomir Vranjes är förbundskapten – med tre mål. Andreas Palicka hade inte sin bästa match mellan stolparna och lämnade i början av andra halvlek över till Redbergslids Tobias Thulin. Målvakten, som inte ens är med i EM-truppen, bidrog starkt till att Sverige kom ikapp till oavgjort inför en fullsatt Kinnarps arena i Jönköping.

- Han spelade in oss i matchen med sina räddningar, en väldigt bra insats, säger Kristján Andrésson om Thulin.

"Kommer bli bättre"

Att försvarsspelet inte höll EM-klass är inget som oroar Andrésson, som dessutom räknar med att ha tillgång till både Appelgren och Nielsen när lagen möts igen i Partille på måndag.

- Jag vet att det kommer bli bättre. Men vi har lagt mycket fokus på oss själva (under de första dagarnas EM-uppladdning) och inte alls förberett oss genom att titta på Ungern, säger förbundskaptenen.

- Att vi inte vinner beror på att vi inte får till försvars- och målvaktsspelet förrän sista tio minuterna.

Ändå hade Sverige chansen att vinna till slut, men båda lagen missade lägen att avgöra under matchens böljande slutsekunder.

Fakta: Sveriges EM-uppladdning

Söndag: Ledigt.

Måndag: Genrep mot Ungern i Partille.

Onsdag: Avresa till Split, Kroatien.

Fredag: Premiär mot Island. Sverige möter sedan också Serbien och Kroatien i den första gruppspelsrundan.