Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jesper Bratt i matchen mot Buffalo där han stod för två mål och ett målpass.

Gozzi om Bratts NHL-succé: "Inte förvånad"

Från en undanskymd tillvaro i hockeyallsvenskan till ett av de hetaste namnen i NHL. New Jersey-forwarden Jesper Bratt, 19 år, har slagit alla med häpnad. Eller nästan alla.

Bara genom att ta en plats i NHL gjorde Jesper Bratt – som fortfarande är junior – något som förvånade många.

Efter två succématcher där han har gjort sammanlagt tre mål och två assist ligger han delad åtta i NHL:s poängliga och är bäste svensk.

Den före detta AIK-spelaren har redan skrivit historia i New Jersey Devils – då har klubben ändå vunnit tre Stanley Cup-titlar – som den nykomling som har gjort flest poäng i sina två första NHL-matcher. Bara fem rookies har klarat den bedriften de senaste 17 NHL-säsongerna.

Tog AIK med storm

AIK:s sportchef Anders Gozzi har sett Bratts två första matcher och säger:

- Jag är så himla glad för hans skull, men inte förvånad att det går väldigt, väldigt bra. När han kom in i A-laget här för två år sedan så tog han alla med storm och var fantastiskt bra i allsvenskan. Då var han fortfarande J18-spelare.

Förra säsongen nådde han inte riktigt upp till högt ställda förväntningar i AIK efter sin debutsäsong. Det blev sex mål och 22 poäng på 46 matcher och Bratt nobbades från en plats i Sveriges JVM-lag. En tuff motgång för tonåringen.

- Jag vet ju att han har jobbat med en mental coach (Andy Swärd) under sommaren och han har tagit med sig lärdomar från förra säsongen, så han har blivit en starkare person mentalt. Inget ont som inte har något gott med sig, säger Gozzi, den före detta storspelaren som också jobbat som NHL-scout åt Winnipeg.

Vass skridskoåkare

Gozzi lyfter särskilt fram Jesper Bratts skridskoåkning och teknik.

- Framför allt skridskoåkningen med balans, tyngdpunkt och fint glid. Där sticker han ut. Sedan har han en bra klubbteknik, hyfsat spelsinne och bra skott. I grund och botten är det en fantastisk hockeyspelare och väldigt bra kille och han har haft en bra utbildning här i AIK.

Jesper Bratt har nio matcher på sig att övertyga New Jersey-ledningen om att han håller i NHL innan hans första kontraktsår börjar räknas. Tanken från början var att han skulle spela i den kanadensiska juniorligan med London Knights och därmed också ha en chans att kvala in till det svenska laget till junior-VM i Buffalo.

Efter två matcher talar allt för att Jesper Bratt är i NHL för att stanna.