Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tre Kronors målvakt Anders Nilsson under fredagens träningspass. På lördag väntar USA för Sverige i VM-semifinalen i Köpenhamn.

Grönborg nöjd med självkritisk Nilsson

Tre Kronors målvakt Anders Nilsson var självkritisk efter kvartsfinalvinsten mot Lettland. Ett bra tecken, anser förbundskaptenen Rikard Grönborg.

Vancouvermålvakten Anders Nilsson ser ut att ha vunnit målvaktskampen mot Magnus Hellberg i Danmarks-VM, men efter kvartsfinalen mot Lettland (3–2-seger) visste 28-åringen inte om coacherna ansåg att han var bra nog för att få fortsätta mellan stolparna i lördagens semifinal mot USA. Nilsson, som stod även i gruppfinalen mot Ryssland (3–1), ansåg att han kunde ha räddat Lettlands båda mål.

- Målvaktsnördarna har ju sina perspektiv och det är väl bra att han inte är nöjd. Är man nöjd som hockeyspelare blir man inte bättre heller, säger förbundskaptenen Rikard Grönborg.

"Förstör sporten"

Nilsson själv gjorde inga intervjuer efter Tre Kronors fredagspass i träningshallen vid Royal arena i Köpenhamn.

- Jag tycker att han gör riktiga klassräddningar som vi behöver i en sådan match. Hatten av för det, säger Grönborg.

Med sina 94,34 i räddningsprocent är Nilsson turneringens främste målvakt i jämförelse med de tre övriga semifinallagen (USA, Kanada och Schweiz). Grönborg lyfte framför allt fram Nilssons spel när Sverige under nästan två minuter spelade tre mot fem mot Lettland i den andra perioden.

Förbundskaptenen var dock kritisk mot domarnivån i kvartsfinalen. Sverige åkte på fem tvåminutersutvisningar – Lettland endast en.

- Vi är lite besvikna på nivån. Jag kan inte bara skylla på domarna – det är systematiskt att folk lägger sig ner. Hur fick man bort det (filmningarna) från NHL? Det är kanske något vi ska titta på i Internationella ishockeyförbundet också och lägga skammen på de som gör det helt enkelt, säger Grönborg och fortsätter:

- Det förstör sporten och jag blir lite ledsen när sådant händer. Jag är inte den ende som har tyckt det under det här mästerskapet.

Vassa omställningar

Nu väntar USA för Tre Kronor i semifinal. Amerikanerna slutade tvåa i sin grupp i Herning efter numera utslagna Finland. I kvartsfinalen besegrades Tjeckien med 3–2 efter att superstjärnan Patrick Kane, turneringens poängkung på 19 poäng, svarat för två mål.

Framför allt är USA riktigt vassa i sitt omställningsspel, framhåller Grönborg.

- Det är något vi kommer att adressera och tajta till så klart. Vi känner att med de backarna vi har bör vi klara av det, säger han.