Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Grönborg: "Resultatet för mig är VM"

Talangen flödar i Tre Kronor. Men är framtidsnamnen också något för nuet?

Ett Tre Kronor med elva debutanter slutade trea i Karjalaturneringen i november efter en seger och två förluster.

När det nu är dags för Channel One Cup, säsongens andra landslagsturnering, är det färre debutanter – fyra – men ett än mer oerfaret landslag.

I den djurgårdsdominerade truppen, åtta stycken är från Stockholmslaget, har 20 av 25 spelare gjort färre än tio landskamper.

Snittåldern är 24,6 år.

Räckte inte till

I Karjala räckte svenskarna inte till mot vare sig Ryssland eller Finland.

Rikard Grönborg erkänner att det kan finnas ett motsatsförhållande i att testa unga spelare och samtidigt försöka vinna matcher, men säger samtidigt:

- Vi hade ett rutinerat lag i fjol i Channel One och förlorade två matcher och vann en. Just nu i processen är vi inne på att identifiera spelare, inte bara för årets VM utan också framtida VM-turneringar, säger Grönborg som lett Tre Kronor till två raka VM-guld där NHL-spelare dominerat och en handfull spelare kommit från SHL och ryska KHL.

- Tittar man exempelvis på de i laget födda 1998 (fyra stycken) så kan de vara borta i NHL till nästa år. Då känns det konstigt att inte ha testat dem i Tre Kronor innan de drar i väg.

"Inte stängt dörren"

I OS i Sydkorea satsade lagledningen på äldre spelare, men resultatet blev ett kvartsfinaluttåg.

- Vi gjorde något slags bokslut efter OS förra året och kom fram till att vi ville ta den här vägen.

TT: Innebär det att dörren är stängd för de äldre?

- Några har själva sagt att de gjort sitt (Dick Axelsson och Linus Omark). Sedan har vi också CHL (Champions Hockey League) att ta hänsyn till, vissa KHL-spelare har blivit pressade av sina klubbar att inte åka till landslaget. Men vi har inte stängt dörren till någon av spelarna, säger Rikard Grönborg.

Ingen av de tre svenska klubbarna i CHL-kvartsfinal, Frölunda, Skellefteå och Malmö, har några spelare i Channel One-truppen.