Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andreas Granqvist säger att han ville flyta hem till Helsingborg medan han fortfarande kan prestera på en hög nivå.

"Granen" ville hem innan han började barra

I VM blev Andreas "Granen" Granqvist spelaren som främst kom att symbolisera de svenska framgångarna. Nu ska mittbacken göra Helsingborg till ett stabilt allsvenskt lag – både på och utanför planen.

Det är närmare 30 grader i den skånska luften när Andreas Granqvist och hans nya lagkamrater i Helsingborgs IF avrundar ett träningspass med att slå några inlägg.

Gång efter gång smäller mittbacksbjässen distinkt in bollen i nätmaskorna. Mellan varven passar han på att retas med dansken Andreas Randrup, vars högerfot inte direkt upplever sin bästa förmiddag.

På pappret känns steget från att glidtackla VM-anfallare till att nicka bollar slagna av Superettanspelare stort.

- Visst kommer det att bli en liten omställning, men man får ställa in sig och göra sitt bästa för att hjälpa grabbarna, säger Granqvist.

- Men det är hög kvalitet här också. Det är främst i det taktiska där man får vara med och coacha gällande spelförståelse och så. Sedan ska man inte glömma att motståndarna vi möter inte är på samma nivå som i Ryssland.

Ångrar inte beslutet

Tidigare i veckan blev landslagsmålvakten Robin Olsen, hajpad efter sin succé i VM, klar för Roma för hela 90 miljoner kronor. Övergången får dock inte 33-årige Granqvist att ångra beslutet att flytta hem.

- Det var ett genomtänkt beslut. Jag vill komma hem medan jag ännu känner att jag kan prestera. Om jag skulle ha varit ute i 2–3 år till hade jag kanske inte längre kommit upp i den nivån som jag hade velat.

Robin Olsen i all ära – men det var Andreas Granqvist som främst kom att förkroppsliga den svenska framgångssagan i Ryssland. Tack vare sitt uppoffrande försvarsspel och kyla från straffpunkten blev han "Granen" med hela svenska folket.

- Det var ju helt fantastiskt, man hade inte riktigt förstått hur stort det var hemma i Sverige. Jag kände att jag aldrig varit bättre och jag uppskattar all den positiva kritiken jag fått, men som jag sagt tidigare så gjorde vi det som ett lag.

Kan fortsätta i landslaget

Uppståndelsen kring Granqvist blev inte direkt mindre av att hans fru Sofie var höggravid med parets andra barn. Turerna kring den stundande födseln blev en följetong i svensk och internationell press, innan dottern Mika till slut föddes dagen innan den svenska kvartsfinalförlusten mot England.

- Det enda positiva med att åka ur VM var att jag fick träffa familjen och min nya dotter.

TT: Hur kändes det att något så privat plötsligt blev allas angelägenhet?

- Vi var rätt förebredda på att det skulle bli snack kring huruvida jag skulle åka hem eller om jag skulle stanna. Det var mer roligt för oss, vi skrattade mest åt det.

"Bästa truppen i superettan"

Vid sidan av planen har Granqvist även tagit plats i HIF:s sportråd.

- Jag har en sportchefsroll som väntar på mig och nu börjar vi bygga den sakta men säkert. Än så länge är jag mest med på ett hörn, men jag har varit lite delaktig i olika processer gällande spelarbeslut.

TT: Vad kan du tillföra som sportchef?

- Det är väl min erfarenhet från många europeiska ligor. Jag har ett bra kontaktnät och har spelat med många spelare som kan vara intressanta för framtiden. Jag tror att det är en roll som kommer att passa mig.

Inför omstarten i Superettan ligger Helsingborg, som utöver Granqvist även hämtat hem Rasmus Jönsson, på andra plats i tabellen. Granqvist säger att han ser fram emot att spela upp HIF i allsvenskan "där vi hör hemma".

- Men även om vi är favoriter och har den bästa truppen i superettan så krävs det att man gör jobbet till hundra procent. Alla lag som kommer till Olympia ser det som årets match, så det gäller att vi inte slappnar av.