Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andreas Granqvist tränade med Helsingborg under onsdagen.

"Granens" debut rör upp känslor i Jönköping

Helsingborgs landslagskapten Andreas Granqvist ska hyllas för sina VM-insatser – av motståndarklubben Jönköpings Södra. 33-åringens debut i superettan lockar storpublik till Stadsparksvallen.

Andreas Granqvist var en av Sveriges bärande spelare, och med sina två straffmål den bäste målskytten, när herrlandslaget tog sig till VM-kvartsfinal.

När superettan startar om efter sommaruppehållet gör serien det med landslagskaptenen hemma i Helsingborg efter tio år utomlands. Jönköpings Södra ska hylla Guldbollenvinnaren Granqvist för hans landslagsinsatser innan avspark på söndagen.

Blombukett kan vänta

- Det är upp till dem, om de vill göra det för svenska landslaget och min prestation så är jag glad för det, säger huvudpersonen själv till TT.

- Det blir inget superavancerat. En kort grej i samband med line-up, inget mer än så, säger J-Södras evenemangs- och säkerhetsansvarige Sebastian Lagrell.

TT: Någon blombukett som delas ut, och så där?

- Ja... Jag vet inte exakt vad vi kommer göra, jag sköter inte den grejen.

Initiativet har mött kritik från flera av J-Södras supportrar, vilket flera medier uppmärksammat.

"Jag skiter i om Granqvist såväl skrev Voynichmanuskriptet eller lyckats lösa Palmemordet. Givetvis ska han hyllas för sin insats i VM. Men inte där, och inte då!", skrev en Twitteranvändare i söndags.

Jönköpings Södra står däremot fast vid sitt beslut, samtidigt som klubben har förståelse för supportrarnas reaktioner.

"Alltid någon som inte blir nöjd"

- I det här fallet finns olika uppfattningar. Väldigt många har hört av sig och sagt precis tvärtom: "vi måste göra någonting". Det kommer alltid vara någon som inte blir nöjd. Men självklart ska man vara lyhörd och lyssna, säger Sebastian Lagrell.

Omkring 1 000 Helsingborgssupportrar beräknas ta sig till den småländska orten och Stadsparksvallen för att hylla sin återvändande, skånske landslagkapten.

- Om det blir 700 eller 1 200 är svårt att säga. Vi är väl rustade för att hantera det oavsett. Det är egentligen inga konstigheter, vi är ganska vana sedan tiden i allsvenskan, säger Sebastian Lagrell.

För tre veckor sedan spelade "Granen" VM-kvartsfinal mot England (0–2) i Samara, nu debuterar 33-åringen från Påarp i superettan. Men HIF-comebacken är redan avklarad efter att Granqvist i förra veckan startat i träningsmatchen mot danska Fremad Amager (1–2).

- Det ska bli spännande. Det är ett tag sedan jag spelade i svensk fotboll och då var det i allsvenskan, så det kommer att bli lite speciellt, säger han.