Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Landslagskaptenen Andreas Granqvist och hans lagkamrater i Helsingborg får åter bjuda hemmapubliken på allsvensk fotboll på Olympia. Efter två säsonger i superettan är HIF tillbaka i landets högsta serie.

Granqvist: "Det ska bli jäkligt kul"

Landslagsspel kräver en viss nivå på vardagen för kaptenen Andreas Granqvist. För Helsingborgs del var det tur att klubben tog sig tillbaka till allsvenskan.

Från hyllad VM-succé i Ryssland och spel med den ryska topplaget Krasnodar till möten med exempelvis Norrby och Brage i superettan. Landslagskaptenen Andreas Granqvist erkänner att han upplevde tvära kast förra sommaren.

- Det är en annorlunda liga med en annan fotboll hos vissa motståndare. Det var lite speciellt och tufft – framför allt mentalt och fysiskt. Det var en lång säsong och det tog mycket på en med sommarens VM, säger Granqvist till TT under en intervju på Olympia.

"Tävla på lika villkor"

För första gången sedan hösten 2016 får den klassiska arenan, vars upprustning stod klar 2017, husera ett allsvenskt lag igen.

- Det ska bli jäkligt kul. Vi har en fantastisk supporterskara och det går att skapa ett bra ljud här inne. Nu kanske det äntligen kommer lite bortafans också. Det var inte så många i superettan, säger han och skrattar.

När familjen Granqvist väl hade bestämt sig för en hemflytt var det givet att Helsingborgs IF skulle bli klubbadressen, men för att fortsätta i landslaget hade det inte gått att spela i superettan även 2019.

- Det var väldigt viktigt för mig och förhoppningsvis för Janne (Andersson, förbundskaptenen) att vi gick upp i allsvenskan och att jag kan vara med och tävla på lika villkor. Hade vi inte gått upp hade jag nog fått se över mina alternativ om jag hade velat fortsätta i landslaget. Men nu blev det ju inte så, säger Granqvist med ett leende.

Spelade utan lön

Helsingborg vann superettan och hade nio poäng ner till trean AFC Eskilstuna på kvalplats. Hösten i nordvästra Skåne präglades dock även av ekonomiska krisrubriker. Till slut stod det klart att HIF gick back med 10,4 miljoner kronor förra säsongen. Ett tag spelade till och med lagkaptenen Granqvist utan lön.

- Kunde jag hjälpa till med det lilla att avstå lönen i några månader för att hjälpa klubben, så var det en självklarhet. Nu är det ett nytt år och nya förutsättningar. Vi har bättre koll och ordning på ekonomin nu.

Granqvist själv kommer att ta plats på kontoret efter avslutat spelarkarriär.

- Sportchefsrollen hade också en stor betydelse när vi fattade beslutet att flytta hem. Att känna att man har någonting den dagen när man inte spelar fotboll längre.

Under sina proffsår i framför allt Nederländerna, Italien och Ryssland under ett drygt decennium har han följt klubben i sitt hjärta utifrån. Innan han skrev på för en återkomst ville han vara säker på att kravbilden för att spela i föreningen var den rätta.

- Det är något vi har börjat bygga upp med P-O (tränaren Per-Ola Ljung). Med de spelare vi har fått in så har kravbilden höjts, säger Granqvist och fortsätter:

- Det känns som att hela föreningen börjar andas lite mer proffsighet nu och lite mer elitverksamhet. Det ska så klart speglas ända ner i våra ungdomslag. Att de vet vad som krävs för att komma upp i vårt A-lag. Att de vet hur vi spelar och vad de ska göra på sina olika positioner.

Inte en typisk nykomling

Med fem SM-guld, fem cupguld, gruppspelet i både Champions League och dåvarande Uefacupen är Helsingborgs IF en av svensk fotbolls största klubbar. Blott fem år efter det senaste SM-guldet (2011) trillade dock HIF ur allsvenskan 2016 och efter två år i superettan och ekonomiska stålbad har klubben en sund målsättning inför den allsvenska comebacken.

- Det är ju målet, men sedan tror jag inte att många av de andra allsvenska klubbarna ser oss som en typisk nykomling. Vi har ett väldigt starkt lag och jag hoppas att vi kan överraska och vara med lite högre upp i tabellen, än att kriga där nere i botten.

TT: Vad är den långsiktiga målsättningen?

- Då är det så klart att vi är en förening som är med och krigar om Europaplatserna och fajtas i toppen. Om det sedan är en femårsplan eller en tioårsplan, det får vi se. Det kan gå snabbt, det kan gå långsamt. Det beror på hur vi för föreningen framåt här och nu, säger Andreas Granqvist.