Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andreas Granqvist. Arkivbild.

Granqvist med i EM-kvaltruppen: "Långt kvar"

På förhand talades det om en blågul mittbackskris. Men när Janne Andersson presenterade EM-kvaltruppen fanns lagkaptenen Andreas Granqvist med – precis som Per Karlsson och Alexander Milosevic.

I förra veckan kom det tunga beskedet att Victor Nilsson Lindelöf lämnar återbud till kommande landslagsamling på grund av en ljumskskada.

Samtidigt har Andreas Granqvist brottats med ljumsk- och magmuskelsmärtor och den svenske lagkaptenen har spelat färdigt för Helsingborg fram till att den allsvenska serien tar sommaruppehåll.

Dessutom har Pontus Jansson dragits med skador i Leeds och mittbackens medverkan i landslagets möten med Malta och Spanien den 7 respektive 10 juni har länge varit osäker.

Mot den bakgrunden rådde det mittbackskris inför de stundande EM-kvalmatcherna.

"Känner mig trygg"

Men när truppen på måndagen presenterades fanns så väl Andreas Granqvist som Pontus Jansson med på listan. Den sistnämnde är redo för spel direkt, till skillnad från lagkapten Granqvist.

- Den infon vi har fått är att "Granen" blir bättre och bättre och det är fortfarande ganska långt kvar tills matcherna ska spelas så det kändes värt att ha med honom. Men procentsatsen, om han kan var med spela, är svår att bedöma, säger Janne Andersson och tillägger:

- Förhoppningen är att "Granen" ska hinna bli så bra att han kan spela. Jag känner mig trygg med de mittbackar som varit med tidigare och de som kommer in.

Med tanke på skadesituationen valde förbundskaptenen den här gången att ta med fem mittbackar, vilket gav utrymme för Alexander Milosevic, Nottingham Forest och – desto mer överraskande – AIK:s veteran Per Karlsson.

- Milosevic var med på januariturnén och var väldigt bra där, precis som han har varit i Nottingham. Per Karlsson är en spelare som jag har valt att inte ta ut i januariturnén eftersom han är lite äldre (33 år) och vi vet var vi har honom. Men han är följsam, snabb och kan vara en tillgång för oss.

Olsen fotskadad

Det finns även skadebekymmer på målvaktssidan, då förstemålvakten Robin Olsen har en fotskada. Även succéanfallaren mot Norge, Robin Quaison, är med i truppen – men är inte helt återställd efter en skada.

- Jag hoppas att han ska vara igång igen redan till helgen, säger Andersson.

Anfallaren John Guidetti är tillbaka efter att ha petats från EM-kvalstarten mot Rumänien och Norge.