Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Jag känner att det kan bli ett bra avslut i landslaget", säger Andreas Granqvist om EM-kvalet och ett eventuellt slutspel 2020.

Granqvist nyfiken på Isak i landslaget

Snart börjar EM-kvalet och Andreas Granqvists sista resa med landslaget. Då är mittbacksstjärnan nyfiken på vilka nya spelare som kan få chansen.

När Andreas Granqvist hade tagit emot Guldbollen för säsongen 2017 fick han frågan om det gick att toppa det fotbollsåret. Han hade trots allt fört landslaget till en andraplats i VM-kvalgruppen bakom Frankrike men före Nederländerna, och Sverige slog sedan sensationellt ut Italien i playoff till mästerskapet i Ryssland.

- Jag trodde väl att det var mer eller mindre omöjligt, men vi lyckades göra något helt fantastiskt tillsammans under VM i somras och självklart toppar det 2017. 2018 var det bästa året i min fotbollskarriär, säger landslagskaptenen.

"Ett bra avslut"

Sveriges VM slutade med en kvartsfinalförlust mot England (0–2), men började med att lagkaptenen skickade in den avgörande straffen i gruppinledningen mot Sydkorea (1–0). Landslagsåret avslutades sedan med att Sverige tog hem sin Nations League-grupp.

- Det blir kanske svårt att toppa det året, men vi ska försöka göra ett bra EM-kval nu och jag ska göra bra ifrån mig här i Helsingborg. Sedan har vi förhoppningsvis ett slutspel att se fram emot 2020, säger Andreas Granqvist, som vände hem till Sverige och Helsingborg i somras.

Ett eventuellt EM 2020, som avgörs i flera europeiska städer, blir slutpunkten i landslaget för mittbacken.

- Det känns bra. Då är jag 36 år och då är det läge för de andra att ta över, de yngre som kommer underifrån som är sugna. Jag känner att det kan bli ett bra avslut i landslaget.

TT: Hur ser du på tillväxten?

- Det ska bli intressant att se den första truppen som Janne (Andersson, förbundskapten) tar ut nu och se hur många nya som är med jämfört med VM-truppen. Det finns väl ett antal som är sugna och som vill komma in och fajtas när det blir ett nytt kval. Kristoffer Olsson (nu i Krasnodar) var ju med på slutet och tog sig in i Nations League-truppen. (Alexander) Isak har ju flyttat till Willem II och har börjat göra lite mål där och fått speltid. Det ska bli intressant att se hur Janne bygger truppen från start.

"Tuff grupp"

19-åriga Isak har fått fart på målskyttet i den nederländska ligan. I helgen gjorde han två nya mål för Willem II, och har nu gjort fem mål på de fem senaste matcherna.

Om Isak finns med i nästa EM-kvalsamling visar sig på onsdagen, då förbundskaptenen Janne Andersson tar ut truppen till matcherna hemma mot Rumänien den 23 mars och borta mot Norge den 26 mars. Övriga länder i gruppen är Spanien, Malta och Färöarna.

- Det är en tuff grupp, men VM-kvalgruppen med Frankrike och Holland var väl ännu tuffare. Men det är klart att Spanien är stortfavoriter. Sedan ska vi fajtas med Rumänien och Norge, så det blir skarpt läge direkt i första samlingen. Det är viktigt att få en bra start och bygga vidare på det, säger Andreas Granqvist.