Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges Andreas Granqvist jublar efter 0-1 på straff.

Granqvist räddade Sverige i Konya

Andreas Granqvist trotsade burop och ficklampsljus från mobiltelefoner. Lagkaptenens straffmål avgjorde ödesmatchen mot Turkiet i Konya.

Publiken på Büyükşehir Arena gjorde sitt yttersta för att störa lagkaptenens fokusering. Med kraftiga burop och ficklampsljus från mobiltelefoner försökte de skapa en inramning som skulle få Andreas Granqvist att bli knäsvag.

Men det bet inte på den svenska lagkaptenen.

Granqvist var – precis som i sommarens VM-slutspel i Ryssland – kylig och säker när han placerade in straffen i målvaktens Sinan Bolats högra hörn i 71:a minuten.

Tillsammans med ett par högklassiga räddningar av målvakten Robin Olsen var det precis vad Sverige behövde i bortamatchen mot Turkiet.

Stark hemmaöppning

Med 1–0-segern lever därmed landslagets hopp om gruppseger i Nations League.

- Det känns perfekt. Det var det här vi siktade på. Vi gick för tre poäng och fick med oss det. Nu gäller det bara att vinna sista så vi kan kvalificera oss för A-gruppen, säger Filip Helander.

För att passera Ryssland i tabellen krävs seger även på Friends arena på tisdag, då gruppspelet avslutas mot just ryssarna.

I Konya var det till en början hemmalaget som förde matchen, och det var med nöd och näppe som Sverige lyckades stå emot Turkiets anstormning.

Cengiz Ünder skapade första chansen redan efter 40 sekunder och sedan kom anfallen – oftast med Hakan Calhanoglu iblandad – i våg efter våg.

Ett av de farligaste lägena skapades i tolfte minuten.

Turkiet kontrade snabbt efter en svensk hörna. Sveriges försvarsspel var då långt ifrån kompakt som förbundskapten Janne Andersson vill ha sin defensiva struktur, och det var först alldeles vid Olsens mål som Granqvist fick stopp på anfallaren Cenk Tosuns försök.

"Vet vad vi ska göra"

Efter nästan en halvtimmes spel var Turkiet framme igen. Yunus Malli tajmade löpningen genom svenska försvarslinjen perfekt, men avslutet hade mer att önska och bollen rullade utanför Olsens högra stolpe.

Turkiet avslutade sedan första halvleken precis som de inledde den – med en målchans.

Calhanoglu tog mot Tosuns nednick och hade bara Olsens kvar att överlista, men den storspelande målvakten fick upp armen och svarade med en räddning av högsta klass.

I andra halvlek fick Sverige – där mittfältaren Jakob Johansson gjorde comeback efter korsbandsskadan han ådrog sig i VM-kvalets playoff-retur mot Italien – bättre koll på Turkiets passningsskickliga spel och lyckades stoppa anfallen betydligt tidigare än i första.

Halvtidssnacket hade uppenbarligen gett effekt.

- Vi pratade egentligen bara om att jobba på. Vi vet vad vi ska göra ute på planen och jag tycker vi lyckades med det, säger Helander.

Hängig Lindelöf

Bolognaförsvararen kastades in i hetluften i halvtid efter att Victor Nilsson Lindelöf tvingats bryta.

- Vigge var lite hängig så efter 20 minuter fick jag börja värma upp. Jag tror det bara var lite förkylning. Han kände sig lite orklös, säger Helander, som gick in och skötte uppgiften med bravur.

- Det är som alltid när man sitter på bänken, vara redo att hoppa in och försöka göra det bästa av situationen. Första aktionerna gick bra och då släpper lite av nervositeten, säger Helander.

När sedan hans mittbackskollega Andreas Granqvist klev fram och ordnade segermålet öppnade det för en dramatisk gruppavslutning på tisdag.