Granskning: Svensk åkare dopningsmisstänks

En svensk skidåkare på toppnivå misstänks vara dopad, enligt SVT:s Uppdrag granskning som gått igenom blodvärden hos tusentals åkare. Men det kan finnas medicinska skäl bakom höga blodvärden, påpekar längdlandslagets förbundskapten.

ANNONS
|

I ett internationellt samarbete har över 10000 blodtester från nära 2000 elitskidåkare samlats in mellan åren 2001 och 2010. Många av åkarna är fortfarande aktiva, med medaljer från både OS och VM.

Uppdrag granskning har låtit flera experter granska resultaten för att avgöra om det handlar om bloddopning.

- Det finns ett stort antal medaljörer som haft onormala eller väldigt onormala blodvärden, vilket tyder på att det finns stor förekomst av dopning inom längdskidåkningen, säger den amerikanske läkaren James Stray-Gundersen.

ANNONS

Svensk pekas ut

En svensk skidåkare sticker ut i granskningen och tre av de fyra experter som Uppdrag granskning pratat med bedömer honom som sannolikt dopad. Den fjärde säger att åkaren är misstänkt dopad.

- I och med att vi ser de här värdena så är det naturligtvis så att man ska titta närmare på den åkaren, säger Per Andersson, chefsläkare för det svenska skidlandslaget, till SVT.

Rikard Grip, förbundskapten för det svenska längdlandslaget, säger till Aftonbladet att han inte känt till uppgifterna som Uppdrag granskning presenterar. Men han framhåller att höga blodvärden inte per automatik innebär dopning.

- Det kan finnas medicinsk grund till att det är så, och det är väldigt viktigt att påpeka, säger Grip.

Nya mätmetoder

Matt Richardson, chef för Riksidrottsförbundets antidopningsavdelning (Svensk antidoping), påpekar att före 2009, när man ändrade metoderna, var mätningarna mycket trubbigare och individer som hade naturliga avvikelser kunde få reslutat som tydde på bloddopning.

ANNONS

Richardson säger att Riksidrottsförbundet har tillgång till samma data som "Uppdrag granskning" och att man fångar upp de individer som lämnar prov med stora avvikelser.

TT: Fångar ni upp den här personen i era kontroller?

- Självklart, särskilt om personen fortfarande är aktiv. Om det är en retroaktiv sak så är det en annan grej. Men det beror också på om man är elitaktiv eller inte.

Jenny Schulze är kontrollansvarig på Svensk antidoping.

"Jag vet inte om utövaren som pekas ut av SVT fortfarande är aktiv, men jag kan säga att vi har full koll på blodpassen på alla de aktiva som är på väg till OS nu. Vi agerar direkt på ovanliga variationer", säger hon i ett pressmeddelande.

Enligt Uppdrag granskning har 41 procent av åkarna som tagit medaljer haft åtminstone ett misstänkt blodvärde under loppet av deras karriär, vilket skulle kunna röra sig om manipulation av blodet. Men bara en femtedel av medaljörerna har dömts för dopning. Jämförelsevis så är andelen med misstänkta blodvärden 13,5 procent hos de medaljlösa skidåkarna.

ANNONS
TT

Fakta: Blodpass

För att kunna avslöja bloddopning inom sporter som cykel, längdskidor, skidskytte och friidrott har man infört så kallat blodpass.

Med täta kontroller av elitaktiva får man en bild av deras normala blodvärden. I blodpasset lagras även andra biologiska värden, som kroppens egna steroider, som testosteron.

Avvikande värden kan orsakas av blodmanipulation och ska följas av ytterligare tester.

Det finns även naturliga orsaker till avvikelser i blodpasset – exempelvis vistelse på hög höjd eller sjukdom.

2009 infördes blodpass för längskidor.

ANNONS