Invägning inför mötet Cecilia Brækhus mot Mikaela Laurén.
Invägning inför mötet Cecilia Brækhus mot Mikaela Laurén.

Guide: Få koll på boxningens bältesdjungel

Cecilia Brækhus mot Mikaela Laurén. Med sig in i boxningsringen har norskan fyra olika mästarbälten från lika många organisationer. Varför så många? Det här är texten för dig som vill navigera i boxningens bältesdjungel.

ANNONS
|

Varför inte bara ett världsmästarbälte?

Korta svaret är pengar. Det lite längre svaret är att boxning, till skillnad från exempelvis skidåkning, stavhopp eller fotboll är en bedömningssport. Där det finns utrymme för diskussion om vem som egentligen vann kommer det alltid att finnas en angränsande diskussion kring fusk och korruption.

Boxningen är dessutom sedan länge uppdelad i amatör- och proffsboxning. Det är, i huvudsak, proffsboxningen som dras med mest trassel, bland annat på grund av att det finns inte en utan fyra ledande boxningsorganisationer.

Varför fyra och inte en?

ANNONS

Återigen pengar som det korta svaret. Att satsa pengar på vem som vinner en fajt har existerat långt före organiserad boxning slog igenom under 1900-talet. Väl där ville olika organisationer tjäna pengar på att arrangera matcher mellan ansedda boxare, med tiden blev de största erkända som "de fyra stora" i fråga om styrande boxningsorganisationer.

Förkortningsmässigt handlar det om IBF, WBA, WBO och WBC. I tur och ordning International boxing federation, World boxing association, World boxing organization och World boxing council. De har alla egna "världsmästare" i olika viktklasser. För att förvirra det hela ytterligare erkänner vissa organisationer inte varandras mästare när de ska ranka de bästa boxarna i en viss viktklass.

Hur många viktklasser finns det då?

Där är faktiskt de fyra stora hyfsat överrens. 17 stycken är det vedertagna antalet. WBA, WBO och WBC har dock på senare år även infört en 18:e klass, atomklass, den hittills lättaste viktklassen inom proffsboxning. Föga förvånande är dock organisationerna inte överens om vad de olika klasserna bör heta.

Men finns det ingen som försöker skapa ordning i allt det här?

ANNONS

Jodå, det har genom åren gjorts mer eller mindre framgångsrika försök att förenkla och förtydliga vilken boxare som egentligen är bäst inom en viss viktklass. 2012 bildades Transnational boxing rankings board (TBRB) av en grupp journalister och boxningshistoriker. Ambitionen var att skapa en fristående organisation som kunde skapa klarhet i rankningsfrågan. TBRB består i dagsläget av 53 medlemmar från 20 länder.

Historiskt sett har även ansedda boxningstidningen The Ring haft ett stort inflytande på vem som anses vara bäst i världen. 1976 avslöjades dock tidningen ha fifflat med resultat och listor för att gynna vissa boxare. I dag ägs publikationen av före detta proffsboxaren Oscar de la Hoyas bolag.

Okej, men om man tar alla bälten i de fyra stora, då är man väl bäst?

Potentiellt sett, ja. Problemet kvarstår dock att de olika organisationerna har olika regler och rutiner för vilka boxare som ges chansen att gå titelfajter. De olika organisationerna har exempelvis även olika regler för vad som gäller vid en förlust i en titelfajt. Får förloraren en returmatch? Och om någon innehar flera bälten, vilken organisations utmanare ska få första chansen att bli ny mästare?

Djungeln som är boxningens bältesverklighet kommer inte att röjas upp med en lättbegriplig rankningsmachete än på länge, helt enkelt därför att det gynnar de stora organisationerna mer att plantera tätare djungel snarare än att rita en begriplig karta över området.

ANNONS
TT
ANNONS