Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tre Kronor firar ett mål tidigare i turneringen.

Guide till VM-kvartsfinalerna

Gruppspelet i ishockey-VM är över och nu väntar kvartsfinaler. Samtliga matcher spelas under torsdagen och för Sveriges del väntar Finland i Kosice.

Kanada–Schweiz

När: Kosice, klockan 16.15.

Kanadas facit i grupp A: 1:a, sex segrar, en förlust.

Schweiz facit i grupp B: 4:a, fyra segrar, tre förluster.

Kommentar: Schweiz, VM-finalisten från i fjol, förlorade sista gruppspelsmatchen mot Tjeckien och slutade därmed fyra i grupp B. För motståndet i kvartsfinalen står Kanada. Ett Kanada som inledde VM med att förlora med 1–3 mot Finland. Sedan den plumpen har dock historien sett annorlunda ut. Kanada har radat upp sex raka segrar och man avslutade det hela med att besegra USA med 3–0. Schweiz inledde med fyra raka segrar, men det var mot de sämre nationerna i gruppen. Efter det har det blivit förluster mot Sverige, Ryssland och Tjeckien.

Ryssland–USA…

När: Bratislava, 16.15.

Rysslands facit i grupp B: 1:a, sju segrar, noll förluster.

USA:s facit i grupp A: 4:a, fem segrar, två förluster.

Kommentar: Ryssland körde över Tre Kronor och vann med 7–4. Därmed säkrade man segern i grupp B, men är det till Rysslands fördel? Det är inte säkert. USA är på papperet ett lag med hög kapacitet. Offensiva spjutspetsar som Jack Eichel, Patrick Kane och Johnny Gaudreau går definitivt att jämföra med Rysslands diton i form av Nikita Kutjerov, Alexander Ovetjkin och Jevgenij Malkin. Ryssland har dock varit det klart bästa laget i turneringen. Något som lagets obesegrade facit visar. Överlag är det två lag som liknar varandra där båda har offensiven som sin starkaste lagdel. Rysslands stora fördel är målvaktssidan där Andrej Vasilevskij huserar mellan stolparna.

Finland–Sverige

När: Kosice, 20.15.

Finlands facit i grupp A: 2:a, fem segrar, två förluster.

Sveriges facit i grupp B: 3:a, fem segrar, två förluster.

Kommentar: Finland med supertalangen Kaapo Kakko i spetsen har överraskat många i VM genom att ta hem andraplatsen i gruppen. Kanada besegrades i premiären och två matcher senare förlorade man på förlängning mot USA. De finländska lejonen avslutade dock med att förlora med 2–4 mot Tyskland. Ett tecken på att den fina formen som laget visade upp i början av VM är på väg att försvinna? Kanske det. Sverige förlorade premiären mot Tjeckien, vann sedan fem raka matcher innan den avslutande stjärnsmällen mot Ryssland. Det är alltså två lag som avslutade gruppspelet med varsin missräkning. Tittar man på de olika lagdelarna är det dock Sverige, med sina 21 NHL-spelare, som är favoriter. Men då måste spelet klicka också.

Tjeckien–Tyskland

När: Bratislava, 20.15.

Tjeckiens facit i grupp B: 2:a, sex segrar, en förlust.

Tysklands facit i grupp A: 3:a, fem segrar, två förluster.

Kommentar: Tyskland slutade alltså, kanske något överraskande, trea i grupp A. 3–2-segern mot Slovakien där man vände underläge till seger under matchens sista två minuter ligger till stor del grund för det fina resultatet i gruppen. Har dock förlorat mot två bättre lag i form av USA (1–3) och Kanada (1–8). Tyskland avslutade gruppspelet starkt med att vinna mot Finland med 4–2. Är det lag som till störst del bärs fram av en spelare: Edmontons Leon Draisaitl, fyra i NHL:s poängliga den gångna säsongen med 105 poäng. Tjeckien besegrade Sverige i premiären och har endast förlorat mot Ryssland (0–3). Nyckelspelaren Jakub Voracek är viktig för det tjeckiska laget. Han ligger delad tvåa i poängligan med 15 poäng. Tjeckerna har även stor support av fansen i turneringen.