Guldglänsande Växjö tog andra raka

7–0 på hemmaplan följdes upp av 4–0 på bortaplan i den andra finalen. Ett överlägset Växjö rusar mot SM-guldet i finalserien mot Skellefteå.

|

För den som gillar spänning har den här finalserien hittills varit iskall.

För den som gillar en fulländad ishockey finns det dock en del att hämta.

På torsdagskvällen var det guldglans över framför allt tre spelare:

+ Robert Rosén, gjorde två mål för andra matchen i rad och två assist. Han var avstängd i de tre sista semifinalerna mot Malmö.

- Jag har aldrig gjort fyra poäng i en SM-final tidigare. Jag har fått vila mig i form och fick ett långt uppehåll i och med avstängningen. Det är otroligt kul att vara tillbaka och SM-final är det bästa man kan spela i Sverige, sade han.

Vackert mål

+ Elias Pettersson gjorde ett vackert mål och spelade fram till ett. Grundseriens poängkung gick därmed upp i topp i slutspelets poängliga med 14 poäng (6 mål+8 assist).

- Jag gick på instinkt. Det är ett bra spel mellan mig, Rosén och (Tuomas) Kiiskinen. Jag släpper den till Rosén, han passar Kiiskinen och jag får den framför mål, sade Pettersson om det vackra anfallet som ledde till det snygga målet där han fick ned Skellefteåmålvakten Joni Ortio på isen och satte en backhand i nättaket.

+ Viktor Andrén höll nollan för andra finalen i rad. Viktor den andre, som ersätter skadade landslagsmålvakten Viktor Fasth, räddade 28 skott och har hållit nollan 164.50 i sträck sedan Fasth föll och slog huvudet i isen i den avslutande semifinalen mot Malmö.

Guldglans

Men det glänste över hela laget. Precis som i första finalen gjorde Växjö 2–0 i den första perioden, Daniel Rahimi och Elias Pettersson. I andra perioden tog Skellefteå över, men tack vare Andrén och ett starkt boxplay höll laget tätt. Sedan avgjorde Rosén med sina två mål i sista perioden.

Tre gånger i finalhistorien, sedan bäst av sju matcher infördes 2001, har det slutliga mästarlaget vunnit i fyra raka matcher.

Mest överlägsen av dessa var Skellefteås finalupplaga 2014 som mosade Färjestad med sammanlagt 20–3 i mål.

Växjö har nu 11–0 på två finaler och fortsätter det så här kan Lakers ta över titeln som den mest överlägsna finalseriesegraren någonsin.

Att Skellefteå skulle kunna vända på det här och till slut fira SM-guld känns i nuläget omöjligt.

Fakta: Så spelas finalserien

Match 1: Växjö–Skellefteå 7–0.

Match 2: Skellefteå–Växjö 0–4.

Lördag, match 3: Växjö–Skellefteå (15.15).

Söndag, match 4: Skellefteå–Växjö (15.00).

24 april, ev match 5: Växjö–Skellefteå (19.30).

26 april, ev match 6: Skellefteå–Växjö (19.30).

28 april, ev match 7: Växjö–Skellefteå (15.15).