Guldjagande Luleå ser proffsframtid

Samtidigt som Linköping ber sina supportrar om resebidrag är SM-finalmotståndaren Luleå Hockey beredd att ta nästa steg ekonomiskt. Om tre år hoppas klubbens vd Stefan Enbom att samtliga spelare i damlaget är heltidsproffs.

ANNONS
|

Luleå jagar sitt andra SM-guld på tre år sedan klubben gick in i samarbete med Piteåföreningen Munksund och tog över driften av damlaget.

Om Luleå når ända fram går damerna redan nu om klubbens herrlag som på 34 säsonger i högsta serien har vunnit ett SM-guld.

Finalserien mot Linköping startar i Östergötland på onsdagen och returen och en eventuell tredje och avgörande match spelas i Luleå i påskhelgen.

Men det är inte bara på isen föreningen ligger i framkant.

För en tid sedan gick klubben ut och meddelade att man var redo att ta nästa steg i damsatsningen.

Två heltidsproffs

I det ingår att starta ett nationellt hockeygymnasium för tjejer, utbilda fler ledare till ungdomsverksamheten på flicksidan och ta nästa steg mot att göra damlaget till heltidsproffs.

ANNONS

- Vi vill professionalisera det vi gör. Att vi kan träna mer på dagtid med vårt damlag och ge dem ersättning för förlorad arbetsförtjänst så att de kanske kan gå ned på halvtid.

TT: Vad kostar det?

- I steg ett kostar det 400000 kronor för nästa år, men sedan kommer det att öka successivt, berättar Enbom som hoppas att spelarna är heltidsproffs om tre år.

I dagsläget är två spelare proffs, finländska landslagsstjärnorna Jenni Hiirikoski och Michelle Karvinen.

- Många av de andra pluggar eller jobbar halvtid. De har lön åtta månader från ishockeyn och den ligger på mellan 2000 och 8000 kronor. Det är inga jättelöner, så de måste jobba på sidan om. Inte ens våra svenska landslagsspelare (Emma Nordin och Johanna Fällman) har över 10000 i lön.

ANNONS

"Aldrig kunna göra så"

För att finansiera satsningen hoppas klubben dra in fem eller sex stora sponsorer – tre är i hamn hittills, däribland LKAB.

- Vi känner att vi har ett enormt positivt drag kring vår dam- och tjejsatsning. Vi känner både regionalt och mot en del nationella partners att det här börjar få ett kommersiellt värde på ett helt annat sätt än för tre år sedan. Det är stor skillnad.

- Vi har egenfinansierat verksamheten med ungefär en miljon kronor per år hittills, men nu är förhoppningen att få den att gå runt.

Luleå är också drivande centralt i SDHL, som leds av klubbens förre ordförande Curt Johansson, och hoppas att fler ska klubbar ska haka på och satsa.

Men Linköpings utspel på sociala medier i måndags, där klubben ber sina supportrar att sponsra finalresan till Luleå, visar att det är lång väg kvar.

ANNONS

- Vi skulle aldrig kunna göra så, det skulle kännas konstigt, säger Enbom.

TT

Fakta: Så spelas SM-finalserien

Match 1: Linköping–Luleå, onsdag kl 18.30.

Match 2: Luleå–Linköping, fredag kl 15.00.

Ev match 3: Luleå–Linköping, lördag kl 15.00.

Lagen har mötts fyra gånger i grundserien den här säsongen och osannolikt nog har samtliga matcher slutat med samma resultat – 2–3. Två av gångerna efter 60 minuter, en gång efter förlängning (Luleå) och en gång efter straffar (Linköping). Med andra ord har Linköping bortaplansfördel i finalserien.

Fakta: Tre profiler att hålla koll på

Jennifer Wakefield, Luleå. Den kanadensiska forwardsstjärnan – som spelade i Linköping de tre föregående säsongerna – anslöt efter OS och leder både mål- och poängligan i slutspelet med sju mål och tolv poäng på fyra matcher. Ingår i Luleås superkedja med Michelle Karvinen (3 mål+8 assist) och Emma Nordin (5+3) som gjort osannolika 31 poäng i slutspelet.

Florence Schelling, Linköping. Den schweiziska OS-målvakten har stängt igen i slutspelet, leder målvaktsligan överlägset med en räddningsprocent på 97,80 och har hållit nollan i tre av sex matcher.

Rebecca Stenberg, Luleå. Damkronornas OS-forward jagar sitt tredje raka SM-guld efter att ha vunnit med Djurgården i fjol och Luleå för två år sedan.

ANNONS