Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Karlsson kom trea i en nationell tävling i Falun förra helgen, slagen av endast Ebba Andersson och Charlotte Kalla. Arkivbild.

Guldjakt för succéjunioren

Skidtalangen Frida Karlsson, 19, kan få en häftig mästerskapsvinter. Först junior-VM i Lahtis som startar i helgen. Sedan "stora" VM i februari?

Frida Karlsson har varit säsongens stjärnskott. Senast i samband med Skandinaviska cupen då hon slog alla seniorerna.

Men landslagsledningen har stoppat henne från att åka världscupen. Hon ska fokusera på JVM och nu är det dags för det stora målet.

- Jag ligger i bra fas. Formen är bra, säger Frida Karlsson.

Kör allt

Förra året tog hon ett guld och två brons på JVM. Nu siktar hon högre.

- Det skulle vara kul om jag kunde toppa förra året, men jag har inga konkreta mål eftersom jag inte har jättebra koll på de andra juniorerna i världen.

Frida Karlsson siktar på att åka bra på alla fyra distanserna. Och landslagsledaren Martina Höök ser inte att 19-åringen har något speciallopp, där vinstchansen är större.

- Möjligen är hon starkare på distansloppen. Samtidigt är det långa heat på sprinttävlingen så det passar också bra, säger Martina Höök.

Höök om Karlssons styrkor:

- Hon är bra på att analysera sig själv och vet vad som ska göras för att åka snabbt. Dessutom är hon bra på att gå in i bubblan och fokusera på uppgiften.

Besviken på genrepet

Samtidigt kunde Karlssons genrep i Falun den gångna helgen ha varit bättre. Efter en hård öppning tog det stopp i kroppen och hon slutade trea, 51 sekunder efter Ebba Andersson, som vann strax före Charlotte Kalla.

- Jag vet att formen är bra. Men det loppet får inte störa mitt självförtroende inför JVM. Jag hade kunnat vara närmare täten om jag hade åkt i en jämnare fart. Samtidigt fick jag stryk av två av världens tre bästa åkare.

Karlsson vet att ett bra JVM innebär större chans att uppfylla drömmen om att åka världscupen och VM i österrikiska Seefeld i februari.

- Det skulle vara skithäftigt att bli uttagen till VM. I det sammanhanget tror jag att skid-SM i Sundsvall (i månadsskiftet januari–februari) blir en mycket viktig uttagning inför det.

VM inleds på söndag med sprint.