Alexander Gustafsson. Arkivbild.
Alexander Gustafsson. Arkivbild.

Gustafsson vill stoppa Jones-snacket

Jon Jones dit, Jon Jones hit. Svenske UFC-stjärnan har förföljts av frågor om amerikanen. I Los Angeles vill Alexander Gustafsson sätta punkt i ämnet.

ANNONS
|

Sedan fajten i Toronto för drygt fem år sedan har bilden av Alexander Gustafssons UFC-karriär ofta målats upp som en jakt på en ny match mot Jon Jones.

För 31-åringen har dock amerikanen inte haft någon central roll.

- Jag skulle säga att han har förföljt mig för att alla har pratat om honom, och att jag har svarat. Det har varit på den nivån. Jag har försökt... Jag har ju haft annat motstånd under den här tiden, säger han.

ANNONS

- Men nu är vi här, och jag är mer än redo. Det finns inget tvivel hos mig. Det känns som om det ska ske så ska det ske nu.

"Ätas eller äta"

I nattens gala i Los Angeles är Gustafsson ute efter att få slut på allt snack om Jones, en gång för alla, och trots att det har gått drygt 18 månader sedan Gustafsson senast gick en match känner han sig rustad för att ta sig an uppgiften som väntar i Forum.

- Jag känner mig inte ringrostig. Varje dag på Allstars är ätas eller äta, det är tuff sparring, det är tuffa grabbar som kommer in, säger han.

- Jag vet att jag har ett sätt som Jones alltid kommer ha svårt att behärska, med min stil, min räckvidd, mitt fotarbete… Det är därför jag är så jäkla säker på att jag kommer att ta honom, jag kommer få honom att blöda, jag kommer att avsluta honom.

ANNONS

Redo

Fajten i Toronto 2013 varade i fem ronder och slutade med poängseger för Jones.

Den matchen, tillsammans med allt som har hänt sedan dess, gör att Gustafsson anser att han har det som behövs för att vinna och ta med bältet hem till Stockholm.

- Jag har vänt på varje sten som jag kan och jag känner mig mer redo än någonsin. Jag kommer aldrig vara mer redo. Efter den här matchen finns det inga ursäkter, säger han.

- Jag ser Jones som en dag på jobbet för mig. Han är ett hinder för att ta det som jag har velat ha i alla år, i hela min karriär… Han är ett farthinder för mig.

Titelfajten i lätt tungvikt mellan Gustafsson och Jones rundar av galan i Los Angeles, dessförinnan ska brasilianskan Cris Cyborg försvara titeln i fjädervikt mot landsmaninnan Amanda Nunes. Dessutom möter svenske Ilir Latifi amerikanen Corey Anderson i lätt tungvikt.

ANNONS
TT

Fakta: Från Toronto till Los Angeles

När: Den 21 september 2013.

Var: Air Canada Center, Toronto, Kanada.

Datumet och platsen var när Alexander Gustafsson senast ställdes mot Jon Jones. Titelmatchen varade i fem ronder innan speakern Bruce Buffer tillkännagav vinnaren och domaren John McCarthy lyfte upp Jones vänsterarm.

- Jag kommer lära mig av det här och komma tillbaka starkare. Jag har just inlett min karriär och jag har flera fajter att gå igenom, sade Gustafsson under intervjun i buren.

Jimi Manuwa, London 2014, seger i andra ronden.

Gustafsson vandrade in i arenan till Zlatan Ibrahimovics version av nationalsången. Tidigt i andra kom avgörandet. Först fick svensken in en uppercut, sedan följde ett knä och Manuwa föll till golvet.

Anthony Johnson, Stockholm 2015, förlust i första ronden.

Redan efter 2.15 minuter var matchen över. Tårögd reste Gustafsson sig upp från golvet, tog några stapplande steg och kröp in i tränaren Andreas Michaels famn. Efter förlusten funderade svensken på att avsluta karriären.

Daniel Cormier, Houston 2015, förlust i femte ronden.

Direkt efter femte ronden stod både Cormier och Gustafsson med höjd arm. Säkra på segern. Men det var amerikanens namn som lästes upp och den tidigare OS-brottaren försvarade därmed sin titel i lätt tungvikt.

- Tack Alexander Gustafsson, du gjorde mig till en bättre man och fajter. Jag kommer alltid att stå i skuld till dig, sade han under intervjun i buren.

Jan Blachowicz, Hamburg 2016, seger i tredje ronden.

Gustafsson läste av sin motståndare. Han undvek några svingar, träffades av någon men i slutet av första ronden var det till slut svensken som hade greppet om matchen. I tredje var matchen över.

Glover Teixeira, Stockholm 2017, seger i femte ronden.

Avgörandet kom tidigt i femte och sista ronden. Hur? Uppercuts, så klart, och en högerkrok. Efter raden av klockrena träffar började Teixeira vingla och domaren bröt matchen.

ANNONS