Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sirius tackar de tillresta fansen efter 1–0-segern mot IFK Norrköping på Östgötaporten.

Här firar Sirius skrällen mot Norrköping

IFK Norrköping hade chansen att haka på i den allsvenska toppstriden efter en räcka starka matcher. Då fixade Philip Haglund en rejäl skräll på Östgötaporten.

13 tagna poäng av 15 möjliga de senaste fem matcherna förde Norrköping stadigt uppåt i tabellen. Seger mot Sirius hade inneburit närkontakt med tvåan AIK som spelade 0–0 hemma mot ledande Malmö FF.

Och vad hände?

Med minuten kvar av ordinarie tid skickade Haglund in Sirius och matchens enda mål.

- Vi gör en prestation som inte är bra nog för IFK Norrköping. Det är för många som inte kommer upp i nivå. Det finns mycket jag kunde ha gjort annorlunda inför och under matchen, säger Gustafsson.

Följdfrågan var given. Vad? Men han ville inte precisera.

Kanske var det värmen – den sista dagen i juni var också årets hittills varmaste i Norrköping med en temperatur på drygt 30 grader.

Kanske var det en reaktion på den imponerande laginsatsen i 2–0-segern mot AIK på Friends arena i tisdags.

Hur som helst:

Alldeles för ofta föll Norrköping in i gamla synder. Gärna en passning extra, gärna söka det svårare alternativet i stället för att ta ett avslut. Det var plottrigt, krångligt och prydligt snarare än rakt, enkelt och bestämt.

Lågt tempo i hettan

Och mest av allt var det tempofattigt och orörligt i hettan.

När fotboll spelas enligt den modellen och under de förutsättningarna är det svårt att göra mål – i synnerhet mot en motståndare som står rätt i defensiven. Den biten skötte Sirius snudd på klanderfritt.

Alexander Fransson, tillbaka efter avstängning, insåg efter dryga halvtimman att det var dags att hitta på något annat än det lekfullt ineffektiva. Den landslagsmeriterade lagkaptenen var först en för låg lobb från att överlista Lukas Jonsson, varpå han tvingade Jonsson till två räddningar med rappa närskott.

Gustafsson kritisk

Gustafsson hade rimligen inte varit Norrköpings manager om han gillat vad han såg före pausen.

Till andra ville han ha längre anfall, fler spelare som deltog, större marginaler i passningsspelet och bättre press på Sirius. Spelarna försökte omsätta Gustafssons direktiv i praktiken. Det lyckades emellanåt – men aldrig fullt ut.

Jordan Larsson och Gudmundur Thorarinsson drog till och Lukas Jonsson ökade sin räddningsprocent. Simon Thern, kraftigt omgärdad av flyttrykten, kom in efter en timmas spel och kort senare satsade Gustafsson på Sead Haksabanovic.

Den förväntade effekten uteblev.

Haglund fick sista ordet.

Sirius bröt hemmadominansen med spridda och farliga attacker. Med bättre riktning kunde Philip Haglund ha nickat Sirius till tre poäng. För att inte tala om Sam Lundholms närskott, som Isak Pettersson styrde undan med några minuter kvar.

Men Haglund fick sista ordet.

Kort före full tid styrde han in inhopparen John Junior Igbarumahs inspel. Så dags hade Sirius skapat tillräckligt för att inte behöva skämmas för skrällsegern i ett sömnpiller till allsvensk match.

- Norrköping är ett skitbra lag, det är bara att konstatera. Vi försökte stoppa deras fart. I första är vi rätt okej, men skulle man ha tippat där låg Norrköping närmare ett mål. Sista kvarten är vi väldigt nöjda med, hur vi kan stå upp och också komma till avslut, säger tränaren Henrik Rydström.

Och fortsätter:

- Det är vi som får in bollen. Det kunde lika gärna ha varit Norrköping, men vi är jäkligt glada och spelarna ska ha en eloge för det jobb de gjorde.