Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peder Fredricson, här med 2017 års Jerringpris, får inte chansen att ta ett tredje i rad. Arkivbild.

Hästhoppningen nobbas i Jerringprisnominering

Två raka Jerringprisskålar – men inte en tredje. Varken Peder Fredricson eller hästhoppningen som sådan finns representerad i den första nomineringslistan till Jerringpriset 2018. I stället går årets nomineringar i vinterolympiska tecken.

Efter OS-medalj i Rio 2016 och EM-guld 2017 så blev inte ryttar-VM i Tryon 2018 något att hänga i julgranen individuellt sett för ryttarstjärnan Peder Fredricson. Däremot så nåddes i stället framgången i lagform. Något som på förhand ändå öppnade för Fredricson, nu som en del av ett VM-silverlag, att ha chansen till ett tredje raka Jerringpris.

Han, och hopplandslagets, möjligheter försvann dock redan innan telefonröstningen inletts.

I den 16 namn långa, första nomineringslistan från Radiosporten så finns inte hästhoppningen representerad i vare sig individ- eller lagform. Den enda hästrelaterade nomineringen på listan är travkusken Björn Goop, segrare i travklassikern Prix d'Amérique i Paris i januari.

- Det är klart att vi också vill vara med och kämpa. Nu är det så som det är och det är bara att göra det bättre. Vinner vi en guldmedalj då tror jag att vi kommer att vara med, säger Henrik von Eckermann, en av VM-silverryttarna, till Expressen.

Samtliga OS-guld nominerade

Annars syns det på listan att vinter-OS i Pyeongchang var ett framgångsrikt sådant.

Samtliga sju svenska OS-guldmedaljörer från spelen (Frida Hansdotter, André Myhrer, Lag Anna Hasselborg, Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Hanna Öberg och Herrstafettlaget i skidskytte) är med. Likaså ishockeyvärldsmästaren Tre Kronor och X-games-mästaren Henrik Harlaut.

Charlotte Kalla, som med sitt Jerringpris 2008 tillsammans med Sarah Sjöström (2014, 2015) är de enda på listan som vunnit förr, gläds när hon får beskedet att hon har chans på sitt andra.

- Åh, vad glad jag blir. Det tar jag verkligen med mig som energi, säger Kalla till Radiosporten.

Varken lag Niklas Edin i herrcurlingen eller skidskytten Sebastian Samuelsson individuellt, båda OS-silvermedaljörer, klarade första gallringen.

Det svenska EM-silverlandslaget i handboll är inte heller med.

Sjöström kan ta tredje

De icke snö- eller isbaserade idrotterna konkurrerar i stället genom stavhoppsstjärnskottet Armand Duplantis, simstjärnan Sarah Sjöström, majorvinnaren Pernilla Lindberg, en VM-kvartsfinalist i fotboll och två världsmästare i orienteraren Tove Alexandersson och rallycrossföraren Johan Kristoffersson.

Med andra ord är det tuff konkurrens i kampen om att få lägga vantarna på den 40-årsjubilerande Jerringprisskålen. Dessutom även kvantitativt då två fler är nominerade än vad som var fallet förra året.

"I år var det extra tuff konkurrens och det motiverade någon extra kandidat jämfört med ett normalår", säger Radiosportens Markus Boger på deras webbplats.

Priset delas ut på Idrottsgalan 21 januari.

Rättad: Felaktigt antal OS-guldmedaljörer från Pyeongchang i tidigare version.