Landslagschefen Marika Domanski Lyfors måste kanske spetsa till spelarutbildningen för att få fram bra spelare till landslaget även i framtiden.
Landslagschefen Marika Domanski Lyfors måste kanske spetsa till spelarutbildningen för att få fram bra spelare till landslaget även i framtiden.

Hårt jobb för en plats i världstoppen

OS-silver i fjol, utslaget i kvartsfinal i EM i år. Är det svenska fotbollslandslaget på fallrepet nu?

ANNONS
|

Målsättningen för landslaget var att gå vidare från gruppspelet och vinna kvartsfinalen. Nu gjorde inte Sverige det, eftersom Nederländerna vann matchen med 2–0.

- Holland är en nation som vi tampats med i många år. Det är ingen sensation att de är väldigt bra just nu, det har de jobbat hårt för, säger Domanski Lyfors.

- Men det har visat sig genom åren att Sverige, USA och Tyskland har lyckats hålla sig kvar i världstoppen och det tror jag definitivt att vi kommer att göra. Men omvärlden står inte still och vi kan inte sitta still på rumpan utan måste jobba hårt för att det ska bli en bra framtid.

ANNONS

Modellen att jobba brett

Landslagschefen säger att flera europeiska nationer som stärkt sin damfotboll – som Österrike, Belgien och Nederländerna – väljer ut sina spelare till landslagen tidigt.

- Vi har en lite annan syn i svensk fotboll. Vår modell för att få fram spelare är att jobba bredare, att låta alla vara med, för att inte tappa bort spelare på vägen, säger Domanski Lyfors.

- Men jag tror definitivt att vi ska titta litegrann på att utveckla spelarutbildningen ett snäpp och att göra det tillsammans med alla klubblag – det är jätteviktigt.

TT: Krävs det en generationsväxling i landslaget, och är det bra att göra den nu när ni byter förbundskapten?

- Jag älskar kontinuitet. Ända sedan jag var förbundskapten tycker jag att man ska växla in spelare successivt. Det har vi gjort hittills och det tror jag är bra och nyttigt för gruppen, säger hon.

ANNONS

Redo att ta över

- Jag hoppas att de här spelarna fortsätter. De är inte på något sätt färdiga och jag hoppas inte att de tar några förhastade beslut efter matchen i går. Vi har en bra mix av erfarna och lite nyare spelare i landslaget just nu.

Domanski Lyfors säger att det kommer spelare underifrån som är redo att ta över efter de äldre stjärnorna i dagens landslag.

- Det kan jag absolut lova. Det kommer spelare som varit med och spelat EM-slutspel och tagit EM-guld på ungdomssidan. De kommer att komma upp i damlandslaget.

Leva i symbios

Pia Sundhage hade en delvis ganska frostig relation till de svenska klubbarna, som tyckte att hon "lånade" deras spelare lite för ofta. För landslagschefen Domanski Lyfors är det viktigt med samarbetet mellan landslaget och klubbarna.

- Klubbarna gör det jättebra med att ge spelarna bra miljöer att utvecklas i. Det är alltid viktigt att ha en bra dialog och en bra relation. Vi är ett litet land och behöver jobba tillsammans. Jag fick en go' känsla när vi träffade klubbtränarna här under mästerskapet. Vi behöver ha ett fortsatt bra samarbete med klubbarna, och leva lite i symbios med dem.

ANNONS

I september inleds landslagets nästa resa mot ett mästerskap, VM i Frankrike 2019. Den nye förbundskaptenen Peter Gerhardsson tar ut sin första trupp den 28 augusti, till första VM-kvalmatchen mot Kroatien den 19 september.

Arnhem, TT:s utsända

Fakta: VM-kvalet

Nästa mästerskapsmål för landslaget är VM i Frankrike 2019.

Så här ser VM-kvalet ut för Sverige:

19 september: Kroatien–Sverige.

20 oktober: Sverige–Danmark.

24 oktober: Sverige–Ungern.

2018:

5 april: Ungern–Sverige.

7 juni: Sverige–Kroatien.

12 juni: Ukraina–Sverige.

30 augusti: Sverige–Ukraina.

4 september: Danmark–Sverige.

ANNONS