Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lag Hasselborg – Anna Hasselborg, Sara McManus, Sofia Mabergs och Agnes Knochenhauer – har efter OS-guldet för ett år sedan utvecklats och stabiliserat sig i världstoppen.

Höjda krav lyfte Sverige till världstoppen

Efter OS-guldet höjde lag Hasselborg kraven på sig själva. Sedan dess har kvartetten stabiliserat sig i världstoppen.

Nästan på dagen 13 månader efter OS-guldet i Pyeongchang spelar lag Anna Hasselborg på söndagen om VM-guldet mot Schweiz i danska Silkeborg. Tiden efter lagets första mästerskapsguld har varit minst sagt succéartad.

- Det har rullat på riktigt bra. Det har varit så kul. Att vi fått bevisa att vi är ett lag som ska vara där uppe och tampas om medaljer och troféer. Det känns otroligt kul, säger Sara McManus.

"Vi utvecklas hela tiden"

I höstas tog det blågula laget hem sin första grand slam-seger i karriären – en månad senare kom den andra titeln på den prestigefyllda touren i Kanada. I november plockade laget även hem sitt första EM-guld.

- Det har verkligen varit ett fantastiskt år, säger skippern Anna Hasselborg.

- Efter OS-guldet vet man ju inte riktigt hur man fortsätter att utvecklas, men vi har verkligen lyckats knyta ihop den säcken och har blivit bättre för varje match och varje tävling vi har spelat. Det tycker jag verkligen är en styrka i det här laget. Att vi utvecklas hela tiden, fortsätter hon.

Förbundskaptenen Peja Lindholm anser att lag Hasselborg – som inför VM är rankat tvåa i världen – har utvecklats till ett världslag efter att ha tagit kliv mentalt.

- De viker inte ner sig när det går emot dem. När resultattavlan talar emot kör de bara på. Det hade de nog lite svårare med tidigare, men där har de tagit kliv i år. Då höjer man sin lägstanivå ännu mer, säger Lindholm till TT.

"Ett tufft lag att möta"

Förbundskaptenen får medhåll av Hasselborg och McManus.

- Absolut. Det här mästerskapet har vi ju verkligen visat att vi kan kämpa oss ur underlägen och vinna i sista omgången ändå. Det tycker jag verkligen är en stor utveckling som vi har gjort det här året, säger Hasselborg.

- Nu har vi visat att vi är ett tufft lag att möta i den tionde omgången, säger McManus.

Sedan i höstas har laget – som även består av Sofia Mabergs och Agnes Knochenhauer – också en ny matchcoach i form av Wayne Middaugh, kanadensaren som har tagit tre VM-guld på tre olika positioner (skipper, tvåa och trea).

- Wayne är ju en legend inom curlingen. Han har en otrolig erfarenhet som skipper, men även andra positioner. Han kan sätta sig in i hur det är att spela, säger Hasselborg.

"Varit en nyckel"

Middaugh var med det svenska laget under ett läger inför det pågående mästerskapet i Danmark.

- Han tillför extremt mycket erfarenhet och utmanar oss ganska mycket taktiskt också. Det har verkligen varit en nyckel. Vi hade ett jättebra läger inför den här tävlingen, där han verkligen pushade oss och försökte utmana mig i det taktiska. Det har varit jättebra för mig och min utveckling, säger Anna Hasselborg.

För att utmana sig själva är de svenska världsspelarna inte rädda för, enligt McManus.

- Vi har hittat ett otroligt självförtroende i spelet. Vi känner att vi ska vara här uppe i toppen och vi har även höjt kraven på oss själva, säger hon.