Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Karlsson efter VM-silvret.

"Hade inte kunnat drömma om det här"

Frida Karlsson tog inte bara ett sensationellt silver på 10 kilometer klassiskt på skid-VM. Den 19-åriga VM-debutanten gav självaste Therese Johaug skrämselhicka.

Chock var ordet. Medan två av medaljörerna studsade upp på prispallen och firade med var sitt glädjeskutt tog den tredje, en 19-årig ganska okänd tjej från Sollefteå, ett försiktigt steg upp och vinkade lite lätt.

- Jag vet inte hur man ska göra när man kliver upp, säger Frida Karlsson.

- Jag har ju aldrig gjort det förut.

VM-silvret på 10 kilometer klassiskt var en smällkaramell med få jämförelser i skidhistorien. Frida Karlsson hade fram till veckan före VM inte ens startat i världscupen. Nu är hon plötsligt världens näst bästa distansåkare över en klassisk mil och verkar ett par timmar efter loppet fortfarande inte förstå vad som har hänt.

- Det här hade jag inte riktigt kunna drömma om, tror jag. Det var liksom inte ens säkert att jag skulle hit till VM. Det är en stor, stor bonus.

Norsk jämförelse

Om man ändå ska försöka sig på en jämförelse finns det en åkare som man snabbt kommer att tänka på. För tolv år sedan, i Sapporo 2007, tog en då 18-årig junior vid namn Therese Johaug brons i sitt första VM. Samma Johaug har varit helt överlägsen den här säsongen, men var den här dagen rejält hotad av Frida Karlsson i kampen om guldet.

Johaug har i vinter varit van att hennes ledning bara ökat och ökat under loppen. Nu inledde hon starkt, men fick sedan se sig själv tappa tid på den unga svenskan. Med några kilometer kvar var Johaug, som gick ut sent och hade Karlssons tider att gå på, plötsligt bara fyra sekunder före.

- När jag hörde att jag bara var fyra sekunder före Frida så vaknade det en liten djävul i mig. Då visste jag att jag måste skärpa mig och åka snabbare. Jag är så imponerad av henne, hon är verkligen en tjej för framtiden, säger Therese Johaug.

Videochattade

I målfållan satt Karlsson i ledarstolen och bara väntade. Med sitt tidiga startnummer fick hon sitta länge och vänta. Men snart stod det klart för alla, det vill säga alla utom Karlsson, att hon hade säkrat sin första VM-medalj. Själv visste hon ingenting, trots att pojkvännen William Poromaa fanns på direktlinje via ett videosamtal.

- Han bara skrek ”jag förstår inte, det är inte sant, vad har du gjort?”. Men jag förstod inte ens att jag hade tagit medalj, jag var chockad. Jag ville bara tysta honom för jag ville först veta att det var säkert att jag skulle ta medalj, säger Frida Karlsson.

Therese Johaug tog till slut sitt andra guld i Seefeld, men bara med tolv sekunders marginal. Trean Ingvild Flugstad Østberg var samtidigt över 20 sekunder bakom silversvenskan Karlsson.

- Jag visste att jag kunde åka fort i dag, jag kände att jag hade en bra form och pigg kropp. Men att det skulle räcka till silver, det hade jag inte riktigt kunna drömma om, säger Karlsson.

Vill gå tremilen

Frida Karlsson inledde VM med att komma femma i skiathlon. Nu hoppas hon, som också tog två JVM-guld tidigare i vinter, att VM ska fortsätta med både stafett och den avslutande tremilen på lördag.

- Jag gillar långa lopp, så jag hoppas få åka den också. Och göra ett bra lopp till.

De stora svenska medaljhoppen på förhand, Charlotte Kalla och Ebba Andersson, slutade 9:a och 16:e. Ida Ingemarsdotter blev 33:a.

Rättad: en tidigare version hade fel ålder på Johaug när hon tog sin första VM-medalj.