Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Philip Haglund efter sitt vackra vinstmål mot Gif Sundsvall i senaste omgången.

Haglund: "Räkna inte bort Sirius"

Han spelar inte basket, men i två raka matcher har Philip Haglund hängt en trepoängare på signalen. Nu ligger nykomlingen Sirius trea i allsvenskan.

Det är ingen skrytig träningsanläggning, Lötens IP. Men när den amerikanske, barbröstade målvakten Joshua Wicks, 33, glatt gormar på sina lagkamrater och skägget på den skadedrabbade veteranen Andreas "Ante" Eriksson, 35, återigen ser ut att hålla för allsvenskt sommarspel efter 1,5 år i rehabiliteringskylan märks det inte. Då gnistrar hela stället i solen.

Uppsalalaget Sirius är tillbaka i allsvenskan efter 42 års väntan och ligger trea i tabellen. Tacka Philip Haglund för det. Den 30-årige mittfältaren har avgjort lagets två senaste matcher, mot Halmstad och Gif Sundsvall, i 93:e minuten. Två mål och sex poäng mot vad som borde ha varit bottenrivaler.

- Vi är en bra bit på vägen men man får vara ödmjuk inför uppgiften. Vår målsättning är att klara oss kvar i allsvenskan och då brukar 36 poäng räcka, säger Philip Haglund till TT.

Sålde "bästa spelaren"

Han är ingen utpräglad målkung, Haglund. De två avgörande målen, hans enda för säsongen, kan också tillskrivas hans kanske främsta attribut: uthålligheten. Trots att han inledde säsongen med skador och inte fick någon försäsong.

- I den 75:e minuten var jag ute hos bänken och sade att jag höll på att få kramp. Det var jobbigt, säger han om kvarten inför volleymålet mot "Giffarna".

- Jag har alltid haft lungor och satte väl nivån när jag sprang runt huset som barn. Det är kanske inte den sexigaste styrkan, men den är bra ibland.

Att Sirius har mittfältare som bidrar i offensiven är nog så viktigt nu. Kingsley Sarfo, 22, har ju flyttat till Malmö FF och nu behöver de andra – inklusive nyförvärvet Elias Andersson, 21 – ersätta "allsvenskans bästa spelare".

- Ja, säg en bättre spelare. Jag skulle gissa att det tar max två år, sedan har Malmö sålt honom till en stor europeisk fotbollsklubb, säger Haglund om sin förlorade lagkamrat.

Färre kockar i Sirius

Philip Haglund har sett storklubbar som IFK Göteborg och Hammarby inifrån. Tydlighet och struktur lyfter han själv fram som en anledning till nykomlingens framgång, jämfört med "Bajen".

- I en klubb där så många bryr sig blir det väldigt många kockar... det har vi färre av här. Jag kan på praktiskt taget allt i min vardag märka hur mycket mindre pengar det finns i den här klubben. Allt från vår arena, våra omklädningsrum fram till hur vi får våra skor. Men vi har allt vi behöver för att lyckas.

Sansat undviker han att spekulera för mycket i framtiden – inte förvånande, med tanke på att han vid sidan om fotbollen även axlar rollen som vd för ett startup-företag! – men några saker kan Sirius alltjämt ta med sig från succéstarten.

- Är vi ett bra lag? Ja. Kan vi slå alla lag? Ja. Kan vi hålla i och ha kontinuitet? Ja. Det säger ganska mycket, men det kan gå både upp och ner framöver, säger Philip Haglund.