Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Calle Halfvarsson och Marcus Hellner drömmer båda om OS-medaljer i Pyeongchang 2018. Arkivbild.

Halfvarsson dissar Hellners diss av Hellner

Han har tagit tre OS-guld. Men Marcus Hellner säger själv att han inte håller samma toppklass som rivaler som Martin Johnsrud Sundby och Sergej Ustiugov. Struntprat, säger landslagskollegan Calle Halfvarsson.

Det är lika oväntat som det är ärligt att höra från en åkare med fyra OS-medaljer, varav tre guld, att han får svårt att kunna utmana några av sina främsta konkurrenter när de är i toppform.

- Det är bara att konstatera: Jag är ingen Sundby eller Ustiugov, säger Marcus Hellner.

- Jag är inte som dem, som har de marginalerna. De är ju snäppet vassare. Jag kan vara där uppe men det mesta ska gå min väg då.

Håller inte med

En särskilt nedslående insikt är det dock inte, säger han.

- Jag har väl aldrig varit den som hela tiden är där uppe, som de är. Det är bara att titta på resultaten. Men det har jag inte så svårt att tackla, man få göra det man kan utifrån sina egna förutsättningar.

När landslagskollegan Calle Halfvarsson får höra vad Hellner har sagt blir han förvånad.

- Jag är inte beredd att hålla med Marcus. Jag skulle säga att när Marcus har sina bästa dagar, till exempel på 15 km fritt, då finns det ingen som hänger med, säger Calle Halfvarsson.

- Han vill väl inte haussa upp sig själv, men alla vet hur snabb Marcus är när han väl har sina bästa dagar. Då har inte Sundby eller Ustiugov en chans.

Medan Marcus Hellner tonar ned förväntningarna – "alla kan inte vara förhandsfavoriter", som han själv uttrycker det – har Calle Halfvarsson stora förväntningar på de svenska toppåkarna.

Högre toppar

- Åkare som Ustiugov och Sundby har en sjukt hög lägstanivå, det är det som gör att de hela tiden är där uppe och det är därför Sundby vinner världscupen varje år. Deras lägstanivå är lite högre än min och Marcus, men jag tror att våra toppar är högre.

Efter att ha fått de senaste säsongerna helt eller delvis förstörda av sjukdom, känns det bättre än på länge för Halfvarsson. Att han opererade bihålorna i våras verkar ha hjälpt.

- Det har varit stor skillnad, jag brukar åka på någon förkylning varje sommar, men i år har jag klarat mig. Det har varit väldigt frustrerande tidigare, med några säsonger där jag inte har fått hålla mig frisk. Först har det gått bra, sedan har jag blivit sjuk, och så har jag kommit upp till en bra nivå igen, och så har jag blivit sjuk igen. Det ger en stress under säsongen, och då blir det inte bra.

Distansen passar Hellner

Som för de flesta vinteridrottare är säsongens huvudmål OS, och Calle Halfvarsson jagar sin första olympiska medalj. Marcus Hellner jagar sin femte.

- Ja, jag hoppas väl det. Det vore fint, det vore en dröm så klart, att ta medalj på OS, säger Hellner.

Att lyfta fram andra åkare som favoriter betyder ju faktiskt inte att man ger upp på förhand.

- Det finns ju ändå något i kroppen ibland som verkar funka bra. Ibland får jag till formen. Jag är väldigt taggad, och det är oftast en bra grej.

- Och det känns lite roligare i år med ett mästerskap där det finns en distans som jag tror passar mig lite bättre, med 15 km skejt på OS. Den har jag ju tänkt på ett tag, det känns roligt att se vad det kan bli där. Jag vet att det är tufft, men det sporrar mig väldigt mycket.