Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lewis Hamilton under kvalet.

Hamilton på väg mot femte världsmästartiteln

Britten Lewis Hamilton är ett steg närmare världsmästartiteln i Formel 1. Han startar i pole position i loppet i USA efter att ha varit snabbast i kvalet.

Det räcker att Lewis Hamilton får åtta poäng fler än konkurrenten Sebastian Vettel i Austin i amerikanska Texas för att britten ska kunna räkna hem sin femte världsmästartitel. Det innebär att om Hamilton kommer etta, och Vettel samtidigt slutar trea eller lägre, så är titeln i hamn.

I loppet, som startar på söndagskvällen, svensk tid, startar Lewis Hamilton längst fram. Bredvid sig har han Ferraris finländske förare Kimi Räikkönen.

Vettel startar femma

Vettel, som också kör för Ferrari, har fortfarande chansen att hålla mästerskapet vid liv. Han kom in som andre förare i kvalet men kommer att starta tre placeringar längre bak till följd av att han inte bromsat tillräckligt fort efter att den röda flaggan hissats under träning.

Att ta sig förbi Mercedes finländske förare Valtteri Bottas och Red Bulls australiske Daniel Ricciardo, som startar framför honom, kommer inte att bli någon lätt uppgift.

"Viktigt"

Lewis Hamilton kunde andas ut efter kvalet.

- Det här var viktigt, det var nära. När vi kom in på sista delen så visste jag att det var jämnt mellan oss. Det skulle krävas stabila varv. Det första var okej men inte bra nog. Det andra var precis så lite bättre (som behövdes). Ferrarisarna är uppenbarligen väldigt snabba, sade Hamilton enligt Reuters efter kvalet.

Vettel var också hyfsat nöjd efter loppet, trots att det bara var en tiondels sekund mellan de tre snabbaste förarna.

- Det var oväntat nära i dag, jag hade inte förväntat mig det, sade Vettel enligt AFP.

För Marcus Ericsson, som kör för Sauber, gick det sämre. Svensken slutade på näst sista plats. Det innebär preliminärt att han startar från 17:e plats.

- Det är klart att vi startar långt bak, och det är aldrig lätt att göra det. Men jag är laddad för att göra ett bra race, säger Ericsson till Viasat, enligt NA.

Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig starttid för söndagens lopp.