Hamilton världsmästare för andra året i rad

Lewis Hamilton klarade – trots däckproblem – av att försvara sin världsmästartitel. Britten körde in på fjärde plats i Mexico City vilket räckte för att ta sin femte VM-titel i karriären.

ANNONS
|

Förutsättningarna för en brittisk F1-seger var minst sagt goda inför loppet i Mexico City. Titeln var Hamiltons om han inte skulle sluta sämre än sjua samtidigt som det enda hotet i titelkampen, Sebastian Vettel, var tvungen att vinna. Med tanke på att britten inte hade slutat sämre än femma under årets säsong skulle det mycket till för att ett sådant scenario skulle inträffa.

Hade det tufft

Men Hamilton hade det tufft på banan. Hans Mercedes hade genomgående problem med däcken och 33-åringen hördes vädra sitt missnöje ett flertal gånger under loppets gång.

- Däcken är döda, ropade Hamilton i förarradion efter att ha bromsat och kört ut i gräset på det 48:e varvet.

ANNONS

Problemen till trots – Hamilton kämpade sig in i mål efter 71 varv till ett stort jubel. Den 33-årige britten har haft en väldigt imponerande säsong. Han har hamnat på pallen i alla lopp förutom tre, och har totalt nio segrar.

- Det var ett fruktansvärt lopp. Jag fick en bra start och arbetade mig uppåt, sen vet jag inte vad som hände. Jag försökte bara hålla i det och köra in i mål. Men jag är så tacksam till Gud i dag och min familj. Jag hade inte varit här om det inte vore för allt det hårda jobb min pappa och min familj har gjort, säger han i intervjun efter loppet.

Grundförutsättningen inför loppet för Sebastian Vettel var att vinna. Något han inte klarade av. Tysken slutade tvåa efter Max Verstappen.

Marcus Ericsson startade från tionde plats men avancerade en placering, och slutade nia. Därmed tog svensken poäng för andra loppet i rad.

Näst flest titlar någonsin

I och med titeln är Lewis Hamilton den näst framgångsrikaste föraren genom tiderna, tillsammans med argentinaren Juan Manuel Fangio. Båda har totalt fem VM-titlar. Michael Schumacher har flest med sju stycken.

ANNONS

Två lopp återstår. Den 11 november rullar F1-cirkusen vidare till Brasilien innan tävlandet avslutas i Abu Dhabi 25 november.

TT-AFP
ANNONS