Imad Khalili kramar om Mujo Tankovic efter ett av sina två mål i Hammarbys 3–1-seger mot AFC Eskilstuna.

Hammarby tog årets första seger

Ett segerlöst Hammarby hade det oangenäma nöjet att fira påsk längst ner i den allsvenska tabellen. Men mot AFC Eskilstuna vann laget komfortabelt med 3–1 och fixade årets första trepoängare. Och det var Imad Khalili, i sin första match från start för säsongen, som blev segerorganisatör med två mål.

|

Imad Khalili har inlett årets allsvenska på bänken. Men mot AFC fick Hammarbys mittfältare årets första chans från start då han ersatte skadade nyförvärvet Alexander Kacaniklic.

Och man kan säga att Khalili tog chansen: i den 18:e minuten placerade han in 1–0 och efter en dryg timmes spel punkterade han matchen med sitt andra mål till 3–0.

- Det viktigaste är tre pinnar, men det är alltid skönt att få göra mål och det är alltid skönt att få spela, säger mittfältaren efter matchen.

För Hammarby dröjde det alltså till den fjärde omgången i årets allsvenska men till slut kom så årets första seger.

- Det var viktigt att vinna inför den kommande veckan, säger Khalili då Hammarby först ställs mot Malmö borta för att därefter derbyspela mot Djurgården.

Khalili gav ledningen

Inledningen på årets allsvenska har inte varit särskilt munter: två oavgjorda matcher och en förlust innebar att Hammarby inför matchen mot AFC Eskilstuna parkerade längst ner i tabellen efter Örebros seger mot AIK på långfredagen.

En markant skillnad mot förra året då tre omgångar resulterade i tre segrar och maximala nio poäng.

Men på påskdagen stod Hammarby för årets kanske bästa första halvlek: Det första skottet var visserligen löst men kom redan efter en minut.

Två minuter senare missade Simon Sandberg ett gyllene läge för inspel med två lagkamrater fria i straffområdet.

I den 18:e minuten placerade Imad Khalili säkert in ledningsmålet.

- Jag fick ett läge redan efter en minut där jag går på kraft men nu tar jag det lugnt och placerar in den i bortre. När man slappnar av gör man i stort sett alltid mål, säger Khalili.

2–0 kom efter en dryg halvtimmes spel. Den här gången var det nyförvärvet Vidar Örn Kjartansson som styrde in Jeppe Andersens skott.

Punkterade matchen.

AFC hotade visserligen några gånger, främst genom Adi Nalic, inlånad från Malmö FF, och Samuel Nnamani. Men ingen av dem lyckades vaska fram några riktigt heta målchanser.

Till slut var det Imad Khalili som definitivt punkterade matchen med sitt andra mål. AFC reducerade visserligen i slutet genom Ivan Bobko och fick en ypperlig möjlighet att reducera igen, men Kadir Hodzic och Kristijan Miljevic kunde inte enas om vem som skulle ta frisparken.

- En barnslig grej som inte ska hända på den här nivån. Båda är bra på frisparkar men det är upp till spelarna att avgöra i de momenten. Det där tycker jag att de ska bestämma på något vettigt sätt, säger AFC-tränaren Nemanja Miljanovic på presskonferens efter matchen.

Till slut slog Hodzic frisparken, fortfarande störd av Miljevic, men ytterligare något mål blev det inte.

För Hammarbys tränare Stefan Billborn var det tre viktiga poäng inför framtiden.

- Vi har känt att vi har varit värda mer. Nu får vi mer arbetsro när vi förbereder oss mot Malmö, säger han.