Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Hansdotter efter OS-guldet i Pyeonchang. Arkivbild.

Hansdotter lägger av: "Lite vemod"

OS-guld, fem VM-medaljer och en lång rad pallplatser i världscupen. Men nu får det räcka, tycker Frida Hansdotter. "Jag har kommit till en punkt där jag känner mig glad, nöjd, stolt men framför allt klar", säger hon.

Frida Hansdotter var inne på det redan i samband med VM i Åre i februari. Någon gång måste ju karriären ta slut, konstaterade 33-åringen. Nu har den regerande OS-mästaren bestämt sig.

Världscupavslutningen i Andorra nästa vecka blir hennes sista tävling.

"Det är så klart med lite vemod jag tackar för mig – jag älskar min skidåkning, och att testa mina gränser för att se hur långt jag kan nå har alltid sporrat mig och varit det jag älskat", säger Hansdotter i ett pressmeddelande från skidförbundet.

Hansdotter har haft fjolårets OS och hemma-VM i Åre nyligen som de stora målen de senaste åren.

"All energi och fokus har legat på min uppgift att lyckas med mina mål. Men den här säsongen har jag inte känt samma hunger och driv som tidigare, det har omedvetet smugit sig på under säsongens gång", säger hon.

"På något underligt skönt vis känner jag mig nöjd."

Två tävlingar kvar

Frida Hansdotter debuterade i världscupen redan 2004. Men det är de senaste fem åren som de stora framgångarna har kommit. Det har blivit fem VM-medaljer och ett OS-guld, samt fyra segrar och totalt 35 pallplatser i världscupen.

Nu återstår bara två tävlingar för slalomstjärnan, som i helgen tävlar i tjeckiska Spindleruv Mlyn.

Sveriges alpinchef Tommy Eliasson Winter fick Frida Hansdotters besked för ett par dagar sedan.

- Jag hade gärna sett att hon hade fortsatt. Hon är en väldigt duktig skidåkare fortfarande. Det är tudelat förstås, man vill att hon ska kunna hålla på för evigt, säger han till TT och fortsätter:

- Hon känner sig nöjd med sitt beslut. Det har inte varit några stora övertalningsförsök. Jag har självklart försökt att lirka med henne och frågat "finns det ingenting vi kan göra". Men det har inte varit någon kampanj. Hon har väldigt hög integritet och är väldigt fokuserad som person, så när hon väl tagit ett beslut respekterar jag det.

"Lämnar stort hål"

Enligt alpine damchefen Lars Melin gäller det för de lite yngre åkarna att kliva fram, nu när Frida Hansdotter försvinner.

- Det är klart att hon lämnar ett stort hål. Men vi ser det som ett hjul, det kommer fler som fyller på och så har det alltid varit i svensk skidåkning, säger Melin.

TT: Vad har Frida Hansdotter betytt för svensk skidåkning?

- Hon har betytt otroligt mycket och varit en inspirationskälla för många, även för de andra tjejerna i laget. Hon är en lagspelare som gärna delar med sig av sina erfarenheter.

- Hon bestämde sig för att se hur långt hon kunde nå och har gjort ett väldigt hårt jobb under lång tid. Och det har ju lönat sig.