Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Therese Johaug tar en selfie tillsammans med trean Ingvild Flugstad Østberg och tvåan Ebba Andersson.

Har Sverige fått en ny skiddrottning?

Ebba Andersson besegrade Charlotte Kalla för andra dagen i rad och kom tvåa i Lillehammers minitour. Har Sverige fått en ny skiddrottning?

Bilderna från skidstadion i Lillehammer efter jaktstarten var talande.

På en plats: Ebba Andersson tog selfies tillsammans med vinnaren Therese Johaug och trean Ingvild Flugstad Østberg.

En bit därifrån: Charlotte Kalla, som gick ut först men tappade till fjärde plats, bröt ihop och började gråta inför journalisterna och tröstades av Heidi Weng.

Kalla har varit Sveriges obestridliga skiddrottning sedan Tour de Ski-vinsten 2008. Hon har vunnit fem guld i OS och VM och har 21 mästerskapsmedaljer. Senaste åren har Stina Nilsson närmat sig Kallas stjärnstatus, men sprint väger inte lika tungt.

Känslig fråga

I vinter har Ebba Andersson, 21, visat att hon inte bara kan utmana utan också åka ifrån den tio år äldre Kalla i distanslopp. I premiären i Ruka var hon trea bakom Kalla.

I Lillehammers tredagarstävling var Andersson snabbare än Kalla både i fristilsloppet och i jaktstarten i klassisk stil. Frågan om vem som är landets just nu bästa skidåkare är känslig.

- Den titeln får hon gärna behålla. Mer vill jag inte kommentera det, säger Ebba Andersson till TT.

TT: Har du pratat med Kalla efter loppet?

- Jag utväxlade några ord med henne, ja. Men det är viktigt att få vara i fred när man ska hantera sin besvikelse.

Kalla delar med sig

Andersson pratar däremot gärna om vad det har betytt att Kalla är tillbaka i landslaget efter att ha tränat för sig själv i två säsonger.

- Det har varit jätteviktigt att ha med henne på lägren. Hon har visat vilken nivå som krävs om man ska vara med i toppen av världscupen. Hon har varit duktig på att dela med sig av sina erfarenheter och det är något som jag, som inte har varit med så länge, uppskattar.

Ebba Andersson startade som trea och hade sex sekunder ned till Ingvild Flugstad Østberg. Hon försökte skaka av sig norskan, men det blev till slut en spurtduell.

- Jag var riktigt trött och trodde att både hon och Charlotte skulle komma ikapp. Jag är väldigt glad att jag kunde hålla undan, säger Andersson.

Knäproblem

Ebba Andersson hade aldrig varit topp tre i världscupen när säsongen började. Hennes resultatrad efter tre distanslopp i vinter: 3–2–2.

Succéstarten är inte mindre imponerande av att hon i september fick problem med ett tidigare opererat knä och missade viktiga träningsveckor.

- Det var tufft för mig mentalt och tog väldigt hårt. Jag är jätteglad att jag lyckades ta mig över det lilla "guppet" och gläds extra mycket över framgångarna, säger Ebba Andersson.