Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Slopestylestjärnan Henrik Harlaut siktar högt inför söndagens slopestylekval. Han kommer till OS med som segrare i X-games - men har gott hopp om alla slopestylesvenskarna i Pyeongchang.

Harlaut tror på svensktrippel i slopestyle

Profilen, stjärnan, frontfiguren i slopestyle är på plats i Pyeongchang inför OS-starten. Även om Henrik Harlaut bär favoritskapet är han inte rädd för att sia hur det går för svenskarna: En lång rad av egna rutiner ska ge framgång och lycka under OS.

"Jag gör så gott jag kan och så får vi se hur långt det räcker".

Så brukar det låta när svenskar får frågor om hur de kommer att prestera under stora tävlingar.

Inte när man pratar med Henrik Harlaut, den nyblivne X-gamessegraren i både slopestyle och big air. Skidåkaren lyckas både med att vara ödmjuk och kaxig på samma gång, och vet att han axlar favoritskapet på söndag när de svenska herrarna tävlar i slopestyle, då big air inte är någon OS-gren för skidåkarna.

- Jag tänker ta med mig så mycket som möjligt av det som har funkat bra i tävlingarna. Jag ska göra mitt allra bästa och landa det bästa åket jag kan, säger han.

Banan i Bokwang torde passa honom bra – trots att den är svåråkt och lätt att göra misstag i.

- Den är lite läskig. Men om jag får till det finns det väldigt stora chanser.

Hatar ojämna volymsiffror

Och han är förberedd. Kanske mer än de flesta, eller på ett något annorlunda sätt. Till exempel har han köpt sig en extra ipod shuffle - musik är ett måste. I liften, i backen, på träning och tävling.

- Ja, jag köpte en extra om den jag har skulle gå sönder. Det skulle verkligen störa mig om den skulle sluta spela musik.

Inte bara musiken är viktig. Jämnhet, bokstavligt talat, spelar också roll. Till exempel när det gäller ljudvolymen på nämnda musik:

- Jag hatar när volym är på ojämna nummer. Om vi till exempel åker bil upp i backen så vill jag ha jämna nummer om det spelas musik i bilen. Jag får se till att jag inte åker med någon jag inte känner upp till backen, men i så fall brukar jag alltid fråga om de kan höja volymen ett snäpp.

Skapar trygghet

Ibland har han försökt härda ut och strunta i det där.

- Men det går inte.

Och när han står där uppe och värmer inför start gör han själv också allting jämt.

- Värmer jag högerbenet tolv gånger så gör jag inte tio på det andra benet. Jag måste göra lika. Och jag gillar energidricka och vill ha en just före jag tävlar trots att jag har energi. När nervositeten kommer kan du känna dig lite trött, då är det bra att ha en som säkerhet.

TT: Varför är det viktigt för dig?

- Det är skönt. Jag tänker inte på det, eller jag tänker väl mycket på det. Det är inte speciellt för mig, för jag har alltid gjort väldigt mycket grejer. Hittar jag en sak som funkar så kommer jag att göra det väldigt länge och exakt samma sak. Det ger en trygghetskänsla, det känns bekvämt och jag behöver vara bekväm för att kunna prestera så bra jag kan.

Totalt tävlar fyra svenskar i kvalet på söndag klockan 02.00 svensk tid och finalen avgöras samma dag. Henrik Harlaut, Oliwer Magnusson, Jesper Tjäder och Oscar Wester måste komma bland de tolv bästa för att få var med i finalen cirka tre timmar senare.