Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Hasselborg spelar mixeddubbel-VM med Oskar Eriksson. Arkivbild.

Hasselborg går utanför sin "comfort zone"

OS-guldskippern Anna Hasselborg lämnar sitt lag för att spela VM i mixeddubbel. Men det är ingen ny OS-satsning på gång.

Tillsammans med Oskar Eriksson, som till vardags spelar i lag Niklas Edin som tog VM-guld nyligen, inleder Hasselborg mixeddubbel-VM i norska Stavanger på lördagen med match mot Vitryssland.

Båda svenskarna spelade grand slam-tävling i Kanada så sent som i söndags, så särskilt mycket träning har de inte hunnit med.

- Vi hade en träningsdag i Karlstad i onsdags, säger hon och medger att det inte är någon lätt uppgift att byta till mixeddubbel.

- Det är ganska stor skillnad mot att spela med laget. Men i slutändan handlar det om att spela curling och att sätta uppgifterna, då blir det ändå likt lagspelet.

"Väldigt bra kompisar"

Hasselborg och Eriksson har inte spelat mixeddubbel så ofta. Men de har ändå lyckats bra och har SM-guld från de fyra turneringar som de spelat.

- Vi har känt varandra länge, gick curlinggymnasiet tillsammans, är väldigt bra kompisar och trivs verkligen att spela med varandra. Vi brukar ta ut det bästa ur varandra, säger Hasselborg.

- Vi tränar dock inte tillsammans, vilket ställer högre krav på kommunikation och att vi lär oss under hela veckan och blir bättre för varje match.

Svenskarna tog nyligen silver (Hasselborg) och guld (Eriksson) i VM. Att de nu lämnar sina framgångsrika lag för mixeddubbel-VM hoppas de ska göra dem till bättre curlingspelare.

- Vi kan göra det i år då det är första året i OS-cykeln. Vi gör det för att det är kul att prova på något annat som vi tror är utvecklande för oss när vi kommer tillbaka till våra lag, säger Hasselborg.

- Det är lite utanför ens "comfort zone" att göra det här och det tror vi kan ge oss mycket i våra lag.

Ersättare tas in i lagen

Går det bra för Hasselborg och Eriksson i VM samlar de poäng till Sverige i kampen om en OS-plats i mixeddubbel i Peking 2022.

Hasselborgs och Erikssons VM-satsning lämnar respektive lag utan viktiga spelare i den sista tävlingen i grand slam-serien i kanadensiska Saskatoon nästa vecka.

- Tjejerna är jättestöttande, de står hundra procent bakom det här och tror att det kommer att göra mig bättre på lång sikt. Och det är utvecklande även för dem att spela med någon annan.

Den skotska stjärnan Eve Muirhead tar Hasselborgs plats som skipper i Kanada-tävlingen.

- Det kommer att gå kanon för dem. Tjejerna är så otroligt starka på sina positioner och kommer att kunna bana bra väg för Eve och göra det lättare för Eve att bara kliva in, säger Hasselborg.

Lag Edin kommer att spela med kanadensiska Jim Cotter i stället för Oskar Eriksson.